ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πιο φθηνός ο καφές για όσους φέρνουν το φλιτζάνι τους

Βρετανία: Πιο φθηνός ο καφές για όσους φέρνουν το φλιτζάνι τους
REUTERS/ NEIL HALL

Δύο μεγάλες αλυσίδες καφετεριών θα προσφέρουν εκπτώσεις στους πελάτες που θα φέρουν μαζί τους το... φλιτζάνι τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα απορρίμματα από τα πλαστικά και τα χαρτονένια κύπελλα μιας χρήσης και να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για να γιορτάσουν την "Εβδομάδα του Καφέ" στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο γνωστές αλυσίδες υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν καλύτερες τιμές στους πελάτες που θα παραγγείλουν κάποιο ζεστό ρόφημα και θα χρησιμοποιήσουν το δικό τους ποτήρι για να το πιουν: οι πελάτες της μίας θα έχουν έκπτωση 25 πένες σε οποιοδήποτε κατάστημα της αλυσίδας στην περιοχή του Λονδίνου ενώ η δεύτερη, στη νέα περιβαλλοντική πολιτική που αναπτύσσει, θα ανταμείβει με έκπτωση 10 πενών τους πελάτες της σε όλα τα καταστήματά της στη χώρα.

Οι δύο εταιρείες έλαβαν αυτήν την απόφαση μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν από ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος που ζητούν από τις καφετέριες να δώσουν προτεραιότητα στην ανακύκλωση. Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χαρτονένια ποτηράκια πετιούνται στα σκουπίδια κάθε χρόνο στη Βρετανία και τα περισσότερα από αυτά δεν ανακυκλώνονται.

Μάλιστα, η μία εταιρεία σκοπεύει να καθιερώσει την έκπτωση για τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φλιτζανιών από εδώ και στο εξής, ενώ η άλλη θα ολοκληρώσει αυτή τη "δοκιμαστική περίοδο" στα τέλη Απριλίου και κατόπιν θα εξετάσει τα αποτελέσματά της..

Στην "Εβδομάδα του Καφέ", που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, τα καταστήματα που συμμετέχουν συγκεντρώνουν χρήματα για το "Σχέδιο Καταρράκτης", μια πρωτοβουλία για την παροχή καθαρού νερού στις κοινότητες όπου καλλιεργείται καφές σε όλον τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ