ΚΟΣΜΟΣ

Κυβερνήτες των ΗΠΑ αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες

Κυβερνήτες των ΗΠΑ αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες
Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Μάικ Χάκαμπι. REUTERS/Jim Young

Εικοσιπέντε Αμερικανοί κυβερνήτες αρνούνται να δεχτούν ή εκφράζουν επιφυλάξεις για την υποδοχή προσφύγων στις πολιτείες τους, με κάποιους από αυτούς να ζητούν επανεξέταση των διαδικασιών ασφάλειας και ταυτοποίησης. Κάποιοι άλλοι προχωρούν κάποια βήματα παραπέρα.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι δήλωσε ότι κανένας Σύρος πρόσφυγας δεν πρέπει να εισέρχεται στις ΗΠΑ, ούτε καν τα ορφανά μωρά και νήπια.

“Δεν νομίζω ότι τα ορφανά κάτω των πέντε θα πρέπει να εισέρχονται στις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή. Όπως ξέρετε δεν έχουν οικογένεια εδώ. Πως θα φροντίσουμε αυτά τα παιδιά;" δήλωσε ο Κρίστι σε μια συνέντευξη. “Δεν εμπιστεύομαι αυτή την κυβέρνηση ότι θα αποθαρρύνει τους ανθρώπους που μας καλούν να δεχτούμε τους πρόσφυγες."

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Μάρκ Ντέιτον, δεν έχει αντίρρηση να δεχτεί Σύρους πρόσφυγες στην Πολιτεία του, αρκεί να υποβάλλονται συχνά σε λεπτομερείς εξετάσεις, ωστόσο ο υποψήφιος για την Προεδρία, Μάικ Χάκαμπι, διαφωνεί.

Ο Χάκαμπι είπε στο ραδιόφωνο του Fox News ότι οι Σύροι δεν πρέπει να έρθουν στην Μινεσότα επειδή έχει κρύο.

“Μπορείτε να φανταστείτε έναν σωρό Σύρων προσφύγων, που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή στην έρημο, να βρεθούν ξαφνικά σε μια αγγλόφωνη κοινότητα; Όπου η θερμοκρασία βρίσκεται στους 20 βαθμούς υπό του μηδενός; Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό."

Η ανησυχία του Χάκαμπι για την ζεστασιά του προσφύγων έρχεται μετά τα σχόλια του σε άλλη συνέντευξη του στο Fox News, όπου είπε "καιρός να ξυπνήσουμε και να μυρίσουμε το φαλάφελ"και ότι οι ΗΠΑ "εισάγουν τρομοκρατία".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ