ΚΟΣΜΟΣ

Η νέα Αγγελιοφόρος Ειρήνης του ΟΗΕ

Η νέα Αγγελιοφόρος Ειρήνης του ΟΗΕ
REUTERS/Shannon Stapleton

Αγγελιοφόρος Ειρήνης ανακυρήχθηκε η βραβευμενη με Νόμπελ Ειρήνης Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να προωθήσει την εκπαίδευση των κοριτσιών, περισσότερα από τέσσερα χρόνια αφότου οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι το 2012 όταν επέβαινε σε ένα σχολικό λεωφορείο.

Σε ηλικία 19 ετών η Γιουσαφζάι είναι η μικρότερη Αγγελιοφόρος Ειρήνης, την υψηλότερη τιμή που απονέμει ο ΟΗΕ, αρχικά για μια περίοδο δύο ετών. Επίσης το 2014 σε ηλικία 17 ετών ήταν το νεότερο πρόσωπο που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης.

«Δεν είσαι μόνο η ηρωίδα μου, αλλά και ένα πολύ γενναιόδωρο και αφοσιωμένο πρόσωπο», δήλωσε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος στη Γιουσαφζάι.

Η νεαρή Πακιστανή έγινε γνωστή όταν οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι το 2012 την ώρα που έφευγε από το σχολείο της στην κοιλάδα Σαβάτ του Πακιστάν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έγινε στόχος επίθεσης εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην εκπαίδευση.

«Οι εξτρεμιστές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να με σταματήσουν, προσπάθησαν να με σκοτώσουν και δεν τα κατάφεραν», εξήγησε η Γιουσαφζάι. «Τώρα αυτή είναι μια νέα ζωή, μια δεύτερη ζωή και στόχος της είναι η εκπαίδευση», τόνισε.

Η νεαρή πλέον ζει στη Βρετανία, όπου είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο μετά την επίθεση εναντίον της. Η Γιουσαφζάι έχει δηλώσει ότι όταν τελειώσει το λύκειο τον Ιούνιο θέλει να σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά.

Άλλοι γνωστοί Αγγελιοφόροι Ειρήνης του ΟΗΕ είναι ο ηθοποιός Λεονάρντο ντι Κάπριο που αναπτύσσει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, η ηθοποιός Σαρλίζ Θερόν, η οποία δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού HIV και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, που ασχολείται με τον αφοπλισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ