ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με τις επιστολές για τις εκρήξεις στο πούλμαν της Ντόρτμουντ

Μυστήριο με τις επιστολές για τις εκρήξεις στο πούλμαν της Ντόρτμουντ
Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic

Σε συναγερμό βρίσκονται οι γερμανικές αστυνομικές και ανακριτικές αρχές μετά την τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο πούλμαν που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Ντόρτμουντ στο γήπεδο, με τις αρχές να μην έχουν απαντήσει ακόμα στο βασικό ερώτημα για το εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, αλλά κυρίως πόσο πιθανό πίσω από την επίθεση να βρίσκονται οι τζιχαντιστές

Τόσο η αστυνομία όσο και η εισαγγελία τηρούν σιγή ιχθύος αναφορικά με την τριπλή βομβιστική επίθεση, αλλά σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η Εισαγγελέας, Σάντρα Λίκε επιβεβαίωσε ότι στον τόπο της έκρηξης βρέθηκε ένα γράμμα, με το οποίο κάποιος ή κάποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης. Σημείωσε ωστόσο ότι εξετάζεται η αυθεντικότητά του. Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής δεν έδωσε ούτε και για τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν για την ώρα κάποιες ενδείξεις, που να «κουμπώνουν» την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας.

ntortmunt copy

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τον γερμανικό Τύπο, στην επιστολή, η οποία ξεκινά με την φράση «στο όνομα του Αλλάχ, του φιλεύσπλαχνου», γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι «τα γερμανικά Tornado συμμετείχαν στη δολοφονία μουσουλμάνων στο χαλιφάτο του ISIS». Οι αρχές, ειδικοί επιστήμονες και ιατροδικαστές έχουν ξεκινήσει εξονυχιστική ανάλυση του γράμματος, αλλά θεωρούν πρόωρο κάθε συμπέρασμα.

Άλλη διάσταση στην τριπλή βομβιστική επίθεση

Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές ερευνούν και δεύτερη επιστολή ανάληψης ευθύνης για την επίθεση κατά του λεωφορείου της ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της online έκδοσης του περιοδικού Focus.

Το μήνυμα αναρτήθηκε σε αντιφασιστικό portal και αναφέρει ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση στην «επιεική μεταχείριση» που επιφυλάσσει η ποδοσφαιρική ομάδα στους νεο-Ναζί και ρατσιστές οπαδούς της.

Οι δράστες ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν τους παίκτες

Τροφή για διαφορές εικασίες δίνει ωστόσο ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild» η σωστή στιγμή που ενεργοποιήθηκαν οι τρεις βόμβες εναντίον οχήματος που βρισκόταν εν κινήσει παραπέμπει σε ανθρώπους αδίστακτους με εμπειρία στην κατασκευή, συνδεσμολογία και ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού και καλή γνώση του χώρου και της διαδρομής που θα ακολουθούσε το πούλμαν. Πάντως οι εκρήξεις, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, φανερώνουν πρόθεση και αποφασιστικότητα των δραστών να τραυματίσουν, ακόμη και να σκοτώσουν τους παίκτες. Η αστυνομία αλλά και αυτόπτες μάρτυρες δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν την εκδοχή ότι εκτός από τις τρεις εκρηκτικές ύλες οι δράστες χρησιμοποίησαν και όπλο. Δύο τρύπες που οδηγούν σε αυτήν τη υπόθεση εντοπίστηκαν στο πούλμαν, η μία στην πίσω πόρτα και η άλλη στο παράθυρο, κοντά στη θέση του βαριά τραυματισμένου αμυντικού Μαρκ Μπάρτρα.

Ο αγώνας που αναβλήθηκε την Τετάρτη και θα γίνει απόψε, 19.45 ώρα Ελλάδας, δεν θα είναι καθόλου εύκολος για την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι παίχτες βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ. Παρά τα επιχειρήματα για μετάθεση της ημερομηνίας για πολύ αργότερα, τελικά ελήφθη η απόφαση να γίνει ο αγώνας σήμερα. «Είναι για μας πολύ δύσκολο, αλλά το πρόγραμμά μας δεν επιτρέπει άλλη δυνατότητα» σχολίασε ο Σάσα Φλίγκε, διευθυντής επικοινωνίας της ομάδας αναφορικά με την απόφαση της UEFA μαζί με τις δύο ομάδες. Αλλά ο Φλίγκε το βλέπει και ως αντίδραση ενάντια στο φόβο.

«Ελπίζουμε ότι η οικογένεια της Μπορούσια θα δείξει ότι σε δύσκολες καταστάσεις είναι σε θέση να έρθει πιο κοντά και να παίξει αυτό το παιχνίδι και για τον Μαρκ Μπάρτρα».

Συγκινητική η αλληλεγγύη στους Μονεγάσκους

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων επέδειξαν συγκινητική αλληλεγγύη, με τους Γερμανούς να φιλοξενούν στα σπίτια τους Μονεγάσκους. Απλοί πολίτες επίσης βρέθηκαν στην τόπο των βομβιστικών επιθέσεων και προσέφεραν όλη τη νύχτα ζεστό καφέ στους αστυνομικούς. «Ένα μεγάλο "ευχαριστώ"» έγραψε από την πλευρά της η αστυνομία του Ντόρτμουντ στη σελίδα της στο twitter.

Το αποψινό παιχνίδι θα είναι μια τεράστια πρόκληση όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές αλλά και για την αστυνομία. «Έχουμε ήδη πάρει μέτρα ασφάλειας για τους παίκτες και των δύο ομάδων, το ίδιο το στάδιο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Γκρέγκορ Λάνγκε. «Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διεξαχθεί με ασφάλεια ο αγώνας», διαβεβαίωσε προσθέτοντας ότι πλήρης ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρχει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ