ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ καλεί τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για τη χημική επίθεση στη Συρία

Ο Ολάντ καλεί τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για τη χημική επίθεση στη Συρία
REUTERS/Philippe Wojazer

«Να αναλάβει τις ευθύνες του» καλεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με την επίθεση με χημικά που σημειώθηκε στη Συρία.

Να προχωρήσει «σε αποφασιστική δράση για να τιμωρήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε ο πρόεδρος Ολάντ.

Στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας, ο αρχηγός του κράτους ζήτησε ιδιαίτερα να πιστοποιήσει ο ΟΗΕ την αλήθεια σχετικά με τις συνθήκες της χημικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου, την οποία απέδωσε στις «δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση.

Ζήτησε επίσης από τον ΟΗΕ να συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσουν τα επανειλημμένα πλήγματα στον άμαχο πληθυσμό που είναι θύμα της σύγκρουσης στη Συρία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να ψηφίσει σήμερα σχετικά με ένα σχέδιο απόφασης που ζητεί τη συνεργασία του συριακού καθεστώτος σε μια έρευνα για τη χημική επίθεση την οποία κατηγορείται ότι πραγματοποίησε εναντίον μιας τοποθεσίας ανταρτών στις 4 Απριλίου, ανακοίνωσαν χθες το βράδυ Αμερικανοί διπλωμάτες.

Η ψηφοφορία προβλέπεται να διεξαχθεί στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), όμως σύμφωνα με διπλωμάτες η Ρωσία θα ασκήσει βέτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ