ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Η αβεβαιότητα στις εκλογές, «κίνδυνος» για την παγκόσμια ανάπτυξη

Λαγκάρντ: Η αβεβαιότητα στις εκλογές, «κίνδυνος» για την παγκόσμια ανάπτυξη
REUTERS/ FRANCOIS LENOIR

Η τάση επιβολής μέτρων προστατευτισμού και η αβεβαιότητα στην Ευρώπη, που συνδέεται κυρίως με το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, συνιστούν "κινδύνους" για την παγκόσμια ανάπτυξη, εκτιμά η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

"Υπάρχουν ξεκάθαροι κίνδυνοι επιδείνωσης: η πολιτική αβεβαιότητα, ιδίως στην Ευρώπη, η (δαμόκλειος) σπάθη του προστατευτισμού που επικρέμαται στο παγκόσμιο εμπόριο" απαρίθμησε η Λαγκάρντ σε ομιλία της σε μια εκδήλωη του Ινστιτούτου Μπρέγκελ στις Βρυξέλλες.

Η Λαγκάρντ επισήμανε κυρίως την αβεβαιότητα γύρω από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές αλλά και τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο στη Γερμανία. "Όλοι αναρωτιούνται: ποιος θα είναι ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος; ποιος θα είναι ο επόμενος συνασπισμός στη Γερμανία;" είπε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV, εκφράζοντας έτσι και τη δική της "ανησυχία" για το αποτέλεσμα αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων.

"Οι τελευταίοι μήνες μας έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβούν απρόβλεπτα σενάρια", συνέχισε, αναφερόμενη στο Brexit και στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η παγκόσμια οικονομία σίγουρα είναι πιο ανθεκτική στα σοκ και "ενισχύει το σφρίγος της" αλλά τα μέτρα προστατευτισμού, ιδίως από την πλευρά των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτήν την πρόοδο, προειδοποίησε.

Οι απειλές περί εμπορικού πολέμου που εξαπέλυε η κυβέρνηση Τραμπ έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα αλλά αν εφαρμοστούν θα μπορούσαν "να ανακόψουν την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις", διαβεβαίωσε η Λαγκάρντ. Απηύθυνε επίσης έκκληση στην Ουάσινγκτον να μην χαρακτηρίσει επισήμως την Κίνα ως χώρα που χειραγωγεί το νόμισμά της, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Τραμπ, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από την πλευρά του Πεκίνου. "Δεν μπορούμε να υποδεικνύουμε μια μεμονωμένη χώρα επειδή το σύστημα λειτουργεί ως σύνολο. Όταν ένα νόμισμα ενισχύεται κάπου, κάποιο άλλο καταγράφει πτώση κάπου αλλού", εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ