ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό βέτο στην έρευνα χημικής επίθεσης - Έντονες αντιδράσεις στη Δύση

Ρωσικό βέτο στην έρευνα χημικής επίθεσης - Έντονες αντιδράσεις στη Δύση
Ferhat Dervisoglu/Dogan News Agency via REUTERS

Για όγδοη φορά η Ρωσία άσκησε βέτο σε πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για έρευνα στο καθεστώς Άσαντ. Αυτή την φορά το Ρωσικό όχι ήρθε στην πρόταση για διενέργεια έρευνας επί της χημικής επίθεσης στην επαρχία Ιντλίμπ, που έχει προσαφθεί στοη συριακή κυβέρνηση.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε στόχο να υπάρξει αντίδραση στην επίθεση που πιστεύεται ότι διαπράχθηκε με το νευροτοξικό αέριο σαρίν την 4η Απριλίου, στοιχίζοντας τη ζωή σε 87 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 31 παιδιών.

Από τα δεκαπέντε κράτη μέλη του ΣΑ, η Βολιβία ψήφισε επίσης κατά αυτής της απόφασης, δέκα τάχθηκαν υπέρ και τρία απείχαν (Κίνα, Καζακστάν, Αιθιοπία).

Η ρωσική διπλωματία χρησιμοποίησε το βέτο που διαθέτει ως κράτος μόνιμο μέλος του Συμβουλίου τη στιγμή που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Ρεξ Τίλερσον, έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα, για ένα «χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης» ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

«Με αυτό το βέτο, η Ρωσία λέει "όχι" στο να υπάρξει λογοδοσία, "όχι" στη συνεργασία με μια ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ», κατήγγειλε η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι.

«Προς τον Άσαντ και τη συριακή κυβέρνηση (...) Η εποχή της αλαζονείας σας και της περιφρόνησής σας για την ανθρωπότητα τέλειωσε (...) Προτείνω να παρακολουθήσετε αυτή την ψηφοφορία πολύ προσεκτικά και να λάβετε υπόψη σας αυτή την προειδοποίηση», πρόσθεσε η ίδια.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ τόνισε ενώπιον του ΣΑ ότι αυτό το σχέδιο απόφασης ήταν «καταδικασμένο» από την αρχή.

«Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο διότι εκφράζαμε συνεχώς την κατηγορηματική μας διαφωνία με το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου», πρόσθεσε.

Το σχέδιο απόφασης προσέφερε την υποστήριξη του Συμβουλίου στους ερευνητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Ακόμη, το κείμενο απαιτούσε οι συριακές αρχές να δώσουν λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού την ημέρα της επίθεσης, τα ονόματα των διοικητών των μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας που επιχείρησαν, και να παραχωρήσουν στους ερευνητές πρόσβαση σε αεροπορικές βάσεις.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή Σαφρόνκοφ, η Ρωσία είχε προτείνει στις ΗΠΑ να σταλεί ένα κοινό αίτημα στον ΟΑΧΟ για να αναπτυχθεί μια αποστολή εκτίμησης στην επαρχία και στην αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, στην κεντρική επαρχία Χομς, όπου η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι εξαπολύθηκε η επίθεση.

Η Γαλλία και η Βρετανία επέκριναν έντονα το ρωσικό βέτο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «βαρύτατες ευθύνες» διότι χρησιμοποίησε το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει στο ΣΑ, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι προστατεύει «συστηματικά» τον «σύμμαχό της Άσαντ».

Η Ρωσία βρίσκεται πλέον στην «πλευρά των κακών σε αυτή τη συζήτηση», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Μπόρις Τζόνσον, σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Λονδίνο.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα ότι ο ΟΑΧΟ, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Συρία, πρέπει να λάβει εντολή να διεξαγάγει το έργο του με αμερόληπτο τρόπο.

«Επιμένουμε» ότι πρέπει να γίνει «μια αντικειμενική έρευνα για το τι συνέβη την 4η Απριλίου», πρόσθεσε.

Η Ρωσία υπέβαλε στο ΣΑ το δικό της σχέδιο απόφασης, το οποίο καταδικάζει το αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία και απαιτεί να διεξαχθεί μια έρευνα του ΟΑΧΟ. Το ενδεχόμενο να γίνει ψηφοφορία επί του ρωσικού κειμένου δεν μοιάζει πολύ πιθανό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ