ΚΟΣΜΟΣ

Κοντά σε εξισορρόπηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Κοντά σε εξισορρόπηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά πετρελαίου
REUTERS/Thomas Peter

Σε ανακοίνωση του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας(ΙΕΑ) αναφέρει οτι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται κοντά σε εξισορρόπηση μετά από τρία χρόνια υπερβάλλουσας προσφοράς, καθώς οι μειώσεις στην παραγωγή από τους μεγάλους εξαγωγείς αντιστάθμισαν τη μείωση της ζήτησης στα πιο πλούσια κράτη.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου στα βιομηχανοποιημένα κράτη μειώθηκαν κατά 17,2 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους να σημειωθεί αύξηση κατά 38,5 εκατομμύρια βαρέλια, ή 425.000 βαρέλια την ημέρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι τα παγκόσμια αποθέματα ίσως αυξήθηκαν οριακά το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τις ενδείξεις για μείωση κατά 0,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Τα συνολικά αποθέματα αργού στις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μειώθηκαν κατά 8,1 εκατομμύρια βαρέλια τον Φεβρουάριο στα 3,055 δισεκατομμύρια βαρέλια, παραμένοντας και πάλι κατά 330 εκατομμύρια βαρέλια πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, ανέφερε ο ΙΕΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ