ΚΟΣΜΟΣ

Στο «σκοτάδι» οι έρευνες για την επίθεση στο πούλμαν της Ντόρμουντ

Στο «σκοτάδι» οι έρευνες για την επίθεση στο πούλμαν της Ντόρμουντ
Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic

Η γερμανική αστυνομία δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να επιτρέπει να συνδεθεί ο ύποπτος ισλαμιστής, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση, με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη εναντίον της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ντόρτμουντ, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας.

«Η έρευνα δεν επέτρεψε μέχρι στιγμής να βρεθούν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ύποπτος συμμετείχε στην επίθεση», αναφέρει η εισαγγελία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ωστόσο η εισαγγελία προχώρησε σε έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του εν λόγω υπόπτου, το όνομα του οποίου αναφέρεται ως Αμπντούλ Μπεσέτ Α., για συμμετοχή στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη διάρκεια παραμονής του στο Ιράκ κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με την εισαγγελία, ως μέλος της «ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης» Ισλαμικό Κράτος, ο Αμπντούλ Μπεσέτ Α. ηγούνταν στο Ιράκ μιας 10μελούς ομάδας κομάντο που είχε εμπλακεί σε απαγωγές, λαθρεμπόριο, εκβιασμό και φόνους.

Ο ύποπτος θα εμφανισθεί ενώπιον δικαστή ο οποίος θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι εισαγγελείς, κάτι που θα επιτρέψει να κρατηθεί ο άνδρας αυτός περισσότερο από 24 ώρες.

GERMANIA 2

(Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic)

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Bild αναφέρει σε σημερινό της άρθρο ότι ο άνδρας που κρατείται από την αστυνομία, ο οποίος παρακολουθούνταν εδώ και καιρό από την αστυνομία, φέρεται να έκανε κάποιες «ύποπτες» δηλώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας, κάνοντας τις αρχές να πιστέψουν ότι ενδέχεται να κρύβει εκρηκτικά στο σπίτι του.

Παρόλα αυτά δεν έχει εντοπιστεί τίποτε, τονίζει η εφημερίδα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γερμανική δικαιοσύνη έχει περιθώριο μέχρι σήμερα το βράδυ για να αποφασίσει αν θα παραταθεί η κράτησή του ή αν θα αφεθεί ελεύθερος.

Όμως, αν και είναι γνωστό ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στο ισλαμιστικό κίνημα και βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές δικαστικές έρευνες εναντίον πρώην τζιχαντιστών που έχουν επιστρέψει από τη Συρία ή το Ιράκ, οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί.

GERMANIA 3

(Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic)

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ραλφ Γέγκερ δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. «Ενδέχεται να πρόκειται για εξτρεμιστές της αριστεράς ή της δεξιάς, βίαιοι οπαδοί ή ισλαμιστές», επεσήμανε χθες.

Σύμφωνα με τη Bild, δύο πρόσωπα από την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά ερευνώνται.

Επίσης ο Γέγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επιστολή σε τρία αντίτυπα που βρέθηκε κοντά στον τόπο της επίθεσης να είναι πλαστή, με στόχο να παραπλανηθούν οι αρχές.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή εισαγγελία είναι πεπεισμένη ότι η φύση της επίθεσης ήταν «τρομοκρατική», μια εκτίμηση την οποία βασίζει στον τρόπο που διαπράχθηκε και στην επιστολή που βρέθηκε στο σημείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ