ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάστηκε η Ρωσία για το μακελειό στο Μπεσλάν το 2004

Καταδικάστηκε η Ρωσία για το μακελειό στο Μπεσλάν το 2004
REUTERS/Vincent Kessler

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) την Τετάρτη απφάσισε οτι η Ρωσία επέδειξε "σοβαρές αδυναμίες" στη διαχείριση της σύλληψης ομήρων στο Μπεσλάν το 2004 -που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους-και καταδίκασε τη Μόσχα στην καταβολή 3 εκατομμυρίων ευρώ στους ενάγοντες.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2004, ένοπλοι αντάρτες που ζητούσαν κυρίως να τερματιστεί ο πόλεμος στην Τσετσενία συνέλαβαν ομήρους σχεδόν 1.200 ανθρώπους σε ένα σχολείο της Βόρειας Οσετίας.

Περισσότεροι από 330 άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 186 παιδιά, και περίπου 750 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων της οποίας είχαν προηγηθεί δύο εκρήξεις στις 3 Σεπτεμβρίου 2004.

«Οι αρχές είχαν στη διάθεσή τους αρκετές συγκεκριμένες πληροφορίες που έδειχναν ότι είχε προβλεφθεί μια τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή με στόχο εκπαιδευτικό ίδρυμα», εξηγεί στην απόφασή του το Δικαστήριο.

«Ωστόσο δεν έλαβαν επαρκή μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν τους τρομοκράτες να συναντηθούν και να προετοιμάσουν την επίθεση, ούτε για να τους εμποδίσουν να μετακινηθούν την ημέρα της επίθεσης. Δεν είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στο σχολείο και ούτε το προσωπικό του ούτε το κοινό είχαν προειδοποιηθεί για την απειλή».

Όσον αφορά το πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση, υπήρξαν στην προετοιμασία της «σοβαρές αδυναμίες που συνιστούν άλλη μία παραβίαση του άρθρου 2 (για το δικαίωμα στη ζωή)».

Εξάλλου οι δυνάμεις ασφαλείας «χρησιμοποίησαν εναντίον του σχολείου ισχυρά όπλα όπως ένα επιθετικό πυροβόλο, χειροβομβίδες και φλογοβόλα, προκαλώντας έτσι επιπλέον θύματα μεταξύ των αμάχων», σύμφωνα με το ΕΔΑΔ.

Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει 409 ρώσοι πολίτες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συλληφθεί όμηροι, ενώ άλλοι είναι μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ