ΚΟΣΜΟΣ

«Έτοιμο και γεμάτο» το οπλοστάσιο της Β.Κορέας - Φόβοι για νέα πυρηνική δοκιμή

«Έτοιμο και γεμάτο» το οπλοστάσιο της Β.Κορέας - Φόβοι για νέα πυρηνική δοκιμή
REUTERS/Damir Sagolj

Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας είναι «γεμάτο και σε πλήρη ετοιμότητα». Οι εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με την επόμενη μέρα της έντασης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Πιονγιάνγκ και των ΗΠΑ δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Η Βόρεια Κορέα, μετά την έλευση της αμερικάνικης αρμάδας στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμη για πυρηνική επίθεση σε περίπτωση που η Αμερική εισβάλει στα εδάφη της και όλα συνηγορούν πως θα υλοποιήσει τις απειλές της. 

«Η κινητικότητα τις τελευταίες έξι εβδομάδες δείχνει πως υπάρχουν προετοιμασίες για νέα πυρηνική δοκιμή», είπε ο αναλυτής Joseph Bermudez στο CNNi.

Οι φήμες περί της νέας δοκιμής, που αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω ένταση – σε μια περίοδο που τα πνεύματα είναι ιδιαιτέρως οξυμένα – έρχονται λίγο μετά τις εκτιμήσεις από πλευράς του προέδρου της Κίνας, χώρας που εμπλέκεται άμεσα στην «κόντρα» Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ, Σι Τζινπίνγκ πως η Πιονγιάνγκ έχει στην διάθεσή της πυρηνικές κεφαλές που εμπλουτίζονται με το χημικό αέριο σαρίν.

Οι εικόνες από τους δορυφόρους δίνουν στους αναλυτές μια σαφή εικόνα των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας και η κινητικότητα στην περιοχή θυμίζει περιόδους προ-δοκιμών. Ο αναλυτής, που μίλησε στο CNNi, είχε προβλέψει την τελευταία δοκιμή τον Σεπτέμβριο του 2016 και από τα τέλη Φεβρουαρίου, προειδοποιεί για αυτή την αυξανόμενη κινητικότητα.

2017 04 13T071944Z 1730207538 RC125FE85F80 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA STREET

(REUTERS/Damir Sagolj)

«Βλέπουμε τις αλλαγές από εικόνα σε εικόνα», είπε. «Παίρνουμε την παρούσα φωτογραφία και βλέπουμε μήνες πίσω για να την συγκρίνουμε με το τι συνέβαινε τότε». Τα όσα γίνονται στο χώρο οδηγούν στον Bermudez στο συμπέρασμα πως η πυρηνική δοκιμή ίσως είναι άμεση.

Η χώρα έχει μέχρι στιγμής κάνει πέντε τέτοιες δοκιμές, τρεις εκ των οποίων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ Ουν. «Η Βόρεια Κορέα θεωρεί πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να εμποδίσει τις ΗΠΑ από το να της επιτεθούν και η δυναστεία των Κιμ διατηρεί την δύναμή της με την συντήρηση του πυρηνικού οπλοστασίου», είπε ο αναλυτής.

boreia copy

(Τα σημεία των προηγούμενων πυρηνικών δοκιμών/CNNi)

Τα πυρηνικά μας προστατεύουν από τις ΗΠΑ

Αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας, σε δηλώσεις τους στο CNNi αυτή την εβδομάδα, τόνισαν πως η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση στη Συρία, όπως και η έλευση της αρμάδας στην Κορεάτικη Χερσόνησο, απέδειξε την ύψιστη σημασία του πυρηνικού προγράμματος.

«Οι επιθετικές κινήσεις πολέμου από πλευράς των ΗΠΑ γίνονται ολοένα και πιο ριψοκίνδυνες», είπε ένας εξ’ αυτών.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε υποσχεθεί – από την περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας – να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας και αργότερα κάλεσε και την Κίνα να παίξει ρόλο στην δημιουργία «κόκκινων» γραμμών για τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Bermudez τόνισε πως το καθεστώς έχει «επανειλημμένως υποστηρίξει πως αν η Λιβύη και το Ιράκ είχαν πυρηνικά όπλα, οι ΗΠΑ δεν θα τους είχαν επιτεθεί».

2017 04 13T080605Z 1338650269 RC19D110DCF0 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA STREET

(REUTERS/Damir Sagolj)

Ο ιδιαίτερος συμβολισμός της «Ημέρας του Ήλιου»

Την ίδια ώρα, η Βόρεια Κορέα έχει ξεκινήσει τους εορτασμούς της «Ημέρας του Ήλιου» για τα 105 χρόνια από την γέννηση του πρώτου ηγέτη της δυναστείας Κιμ, Κιμ Ιλ Σονγκ στις 15 Απριλίου, θέλοντας να στείλει το μήνυμα της κανονικότητας στο εξωτερικό.

Η ημερομηνία ήταν ανέκαθεν μέρα κλειδί για τις δοκιμές όπλων και την επίδειξη δύναμης από πλευράς Πιονγιάνγκ. Παρόλα ταύτα όμως, καμία από τις προηγούμενες πέντε δοκιμές δεν έγινε στις 15 Απριλίου ή σε κοντινή ημερομηνία.

«Όλα εξαρτώνται από έναν και μόνο άτομο, τον Κιμ Γιονγκ Ουν», τόνισε ο αναλυτής. «Κανείς άλλος δεν θα πάρει την απόφαση».

2017 04 13T080232Z 632999063 RC1C5FD1CC50 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA STREET

(REUTERS/Damir Sagolj)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ