ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Τουρκία: Οι «Γκρίζοι Λύκοι» θα κρίνουν την τύχη του Ερντογάν

Δημοψήφισμα Τουρκία: Οι «Γκρίζοι Λύκοι» θα κρίνουν την τύχη του Ερντογάν
REUTERS/Murad Sezer

Μια «ανάσα» μακριά είναι το Τουρκικό δημοψήφισμα που θα αυξήσει τις αρμοδιότητες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όσο η μέρα πλησιάζει και τα ποσοστά του «ναι» δεν κερδίζουν μια ξεκάθαρη υπεροχή τόσο περισσότερο ανεβαίνουν οι τόνοι και αναζητούνται νέες διέξοδοι νίκης.

Οι υπερεθνικιστές είναι στο επίκεντρο της προσοχής αφού ο Ερντογάν συμμάχησε μαζί τους για να προωθήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Όμως, αν και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει ταχθεί στο πλευρό του Τούρκου προέδρου, η εκλογική του βάση είναι βαθιά διχασμένη, με πολλές προσωπικότητες του κινήματος να είναι αντίθετες στη μεταρρύθμιση.

Αυτό ισχύει στην περίπτωση της Μεράλ Ακσενέρ, της 60χρονης πρώην υπουργού Εσωτερικών η οποία χαίρει μεγάλης δημοτικότητας. Αφού διαγράφηκε από το MHP τον Σεπτέμβριο έπειτα από μια απόπειρα ανατροπής του Μπαχτσελί, έχει αναχθεί σε μια από τις βασικές προσωπικότητες του «όχι» στο δημοψήφισμα.

2017 04 11T191121Z 310182809 RC16E78768D0 RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM NO CAMPAIGN

(REUTERS/Murad Sezer)

Ο διχασμός αυτός των υπερεθνικιστών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτελεί κίνδυνο για τον Ερντογάν, διότι η ψήφος τους θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη τώρα που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται να είναι αμφίρροπο, υπογραμμίζει ο Σαμίμ Ακγκενούλ καθηγητής του πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Έχοντας επίγνωση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά του να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, το MHP έχει διαγράψει πολλά στελέχη του που είναι αντίθετα στη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η προσέγγιση Ερντογάν – Μπαχτσελί μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αφού οι δύο άνδρες στο παρελθόν έχουν έρθει σε έντονη αντιπαράθεση.

Αν κερδίσει το «ναι», «το MHP θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο», επισημαίνει ο Μεχμέτ Γκιουνάλ, ένας από τους αναπληρωτές προέδρους του κόμματος. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπαχτσελί θα μπορούσε ακόμη και να διοριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αν περάσει η συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ο Ερντογάν, που πλέον εκφράζεται συνεχώς κολακευτικά για τον πρώην αντίπαλό του, έκανε μια συμβολική κίνηση όταν επισκέφθηκε τον τάφο του ιδρυτή του MHP, Αλπαρσλάν Τουρκές, με την ευκαιρία των 20 ετών από τον θάνατό του.

2017 04 11T100129Z 1691570150 RC18F2D04F20 RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM

(REUTERS/Murad Sezer)

Πηγαίνοντας ακόμη πιο μακριά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε άνοιγμα προς τους Γκρίζους Λύκους.

Η πρόκληση για τον Ερντογάν είναι «να πείσει τους εθνικιστές φασίστες ότι είναι ο πρώτος από τους Γκρίζους Λύκους», επεσήμανε ο Ακγκενούλ.

Ο δρόμος που έχει να ακολουθήσει ο Ερντογάν είναι δύσκολος, καθώς πρέπει να δώσει εγγυήσεις σε αυτούς τους ψηφοφόρους χωρίς παράλληλα να αποξενώσει τους συντηρητικούς Κούρδους, οι οποίοι παραδοσιακά ψηφίζουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Όμως για μεγάλο αριθμό υπερεθνικιστών, που δεν έχουν δει θετικά τις υποχωρήσεις της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους Κούρδους, αλλά ούτε την υποδοχή σχεδόν 3 εκατομμυρίων Σύρων, η υποστήριξη του Μπαχτσελί προς τον Ερντογάν μοιάζει με προδοσία.

«Περισσότεροι από το 90% των υπερεθνικιστών θα πουν “όχι”», επεσήμανε ο Σινάν Ογάν, πρώην στέλεχος του MHP, που έχει διαγραφεί και ο οποίος βασίζει την εκστρατεία του κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης κυρίως στο έντονο αντισυριακό αίσθημα που κυριαρχεί στην Τουρκία.

2017 04 10T203415Z 450089545 RC1E1182B4E0 RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM ERDOGAN CONSERVATIVES

(REUTERS/Umit Bektas)

«Ο Μπαχτσελί έκανε λάθος. Μας προδίδει», καταγγέλλει ο Σεζάι Ντουρσούν, 63 ετών, ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του MHP.

«Γιατί ο Ντεβλέτ υποστηρίζει αυτή τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει τον Ερντογάν; Αποστολή του είναι να μην βοηθά τους αντιπάλους του», τονίζει ένας άλλος ψηφοφόρος του MHP, ο 51χρονος Σαχίν.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής θα αποτελέσει ένα τεστ για το MHP, καθώς θα αποκαλύψει αν η πλειοψηφία της εκλογικής του βάσης στηρίζει ή απορρίπτει τη γραμμή που θέτει ο Μπαχτσελί.

Αν κερδίσει το «όχι», υπογραμμίζει ο Ακγκενούλ, «το MHP ίσως μετατραπεί σε πεδίο μιας πολύ μεγάλης μάχης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ