ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Τουρκία: Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις σχέσεις με Ε.Ε.

Δημοψήφισμα Τουρκία: Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις σχέσεις με Ε.Ε.
REUTERS/Murad Sezer

Το δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί την Κυριακή στην Τουρκία, έχει αποδειχθεί μεγάλο τεστ για τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πλήρης διάρρηξη των σχέσεων δεν είναι καθόλου απίθανη αυτή την ώρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το επανέφερε και πρόσφατα: «Το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι» μετά το δημοψήφισμα που, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία προς την δικτατορία.

Η σχέση ΕΕ-Τουρκίας δεν υπήρξε ποτέ «ένα μακρύ , ήσυχο ποτάμι», σύμφωνα με τον Ζαν Μάρκου, καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Επιστημών της Γκρενόμπλ και ειδικού στην Τουρκία, αλλά έχει φθάσει σε μία «ρητορική ένταση και επιδείνωση άνευ προηγουμένου».

«Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε σίγουροι ότι τους προσεχείς μήνες θα επιβιώσει», λέει, εκτιμώντας ότι η άρνησή της Τουρκίας να συμμετάσχει στην διάσκεψη για τη Συρία στις αρχές του Απριλίου στις Βρυξέλλες ήταν πολύ ενδεικτική.

Σημείο καμπής υπήρξαν ενδεχομένως οι δηλώσεις του Ερντογάν περί ναζιστικής συμπεριφοράς των ευρωπαϊκών ηγεσιών που αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν την προεκλογική του εκστρατεία.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Πιερινί, του Carnegie Europe, το άνοιγμα αυτής της πληγής και πάλι είναι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς στους Ευρωπαίους. «Κάηκε μία γέφυρα σε ό,τι αφορά τις προσωπικές σχέσεις», λέει ο πρώην πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία.

Ωστόσο, τα κοινά συμφέροντα που οδήγησαν τις δύο χώρες να ξεπεράσουν προηγούμενες κρίσεις δεν έχουν εκλείψει.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, παραμένει σημαντικός σύμμαχος και παρά την αμφίσημη προσέγγισή της με τη Ρωσία «δύσκολα φαντάζεται κανείς μία τουρκική εξωτερική πολιτική πολύ απομακρυσμένη από την Ευρώπη», σύμφωνα με τον Ζαν Μάρκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ