ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ για τη «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ για τη «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν
REUTERS/ JONATHAN ERNST

«‘Ήταν μια ακόμα πολύ επιτυχημένη επιχείρηση», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του αντίδραση μετά της ρίψης της πανίσχυρης βόμβας, της λεγόμενης «μητέρας όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν.

Ο Τραμπ δήλωσε περήφανος για τον στρατό της Αμερικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «‘Έχουμε τον καλύτερο στρατό στον κόσμο. Έκαναν τη δουλειά τους ως συνήθως». Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ο στρατός εκτέλεσε άψογα τις εντολές που του δόθηκαν.

«Αν δείτε τι έγινε τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, σε σύγκριση με τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», τόνισε.

Στόχος της βόμβας ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ελήφθησαν όλα τα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

H μητέρα όλων των βομβών είναι κατευθυνόμενη με GPS και είναι η πιο ισχυρή βόμβα στο ολποστάσιο των ΗΠΑ βάρους 9.500 κιλών και μήκους περίπου 10 μέτρων. Οι ΗΠΑ εξέτασαν για πρώτη φορά τη χρήση τους στον πόλεμο το 2003 στον πόλεμο του κόλπου στο Ιράκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ