ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Σουηδία: Μέλος του ISIS ο φερόμενος ως δράστης

Επίθεση Σουηδία: Μέλος του ISIS ο φερόμενος ως δράστης
AFTONBLADET

Ο βασικός ύποπτος ως δράστης της επίθεσης στην Στοκχόλμη, ο οποίος κατηγορείται ότι οδηγούσε το μοιραίο φορτηγό με το οποίο παρέσυρε δεκάδες ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα, ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ουζμπέκος υπουργός Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, ο 39χρονος Ραχμάντ Ακίλοβ, ο οποίος έφυγε από το Ουζμπεκιστάν το 2014, φαίνεται πως είχε δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ΥΠΕΞ Αμπντουλαζίζ Καμιλόν, ο οποίος σημείωσε πως ο ύποπτος είχε εισέλθει στον εξτρεμιστικό χώρο όταν έφυγε από την Κεντρική Ασία και πήγε στη Σουηδία. Όπως είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το Reuters:

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, προέτρεψε τους συμπατριώτες του να ταξιδέψουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι ο Ακίλοβ συνομιλούσε με μέλη του Νταές μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, ενώ επισήμανε πως: «Νωρίτερα (πριν από την επίθεση), υπήρχαν πληροφορίες για εγκληματικές ενέργειες από την πλευρά του, οι οποίες είχαν αποσταλεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας σε έναν από τους δυτικούς εταίρους μας (τη Σουηδία)». Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τι είδους πληροφορίες υπήρχαν και σε ποιόν ακριβώς είχαν σταλεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ο φερόμενος ως κύριος δράστης που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και βύθισε στο πένθος για άλλη μια φορά την Ευρώπη, είχε προσπαθήσει να ταξιδέψει από μόνος του στη Συρία το 2015 για να πολεμήσει στο πλευρό του ISIS, ωστόσο συνελήφθη στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας και στάλθηκε πίσω στη Σουηδία.

Πηγές του πρακτορείου αναφέρουν ακόμη πως ο Ουζμπέκος ήταν ενταγμένος από τον Φεβρουάριο στη λίστα των υπόπτων για εξτρεμιστική δράση.

Σημειώνεται πως οι αρχές του Ουζμπεκιστάν έχουν ήδη ασκήσει διώξεις εις βάρος του Ακίλοφ για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ