ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε την Τουρκία ομοσπονδιακό κράτος

Ερντογάν: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κάνουμε την Τουρκία ομοσπονδιακό κράτος
Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, πριν το δημοψήφισμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγάν προσπαθεί να καθησυχάσει τους υπερεθνικιστές συμμάχους του τονίζοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση να μετατρέψει την Τουρκία σε ομοσπονδιακό κράτος.

Ο τούρκος πρόεδρος απάντησε σε ομιλία του στην ανησυχία την οποία εξέφρασε την Παρασκευή ο ηγέτης του δεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος κατηγόρησε έναν σύμβουλο του Ερντογάν ότι άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο ομοσπονδιοποίησης της Τουρκίας μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Το πρόβλημα είναι πως το MHP είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ομοσπονδιοποίησης που θα απέδιδε κυρίως στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας ένας είδος αυτονομίας.

«Είμαστε ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της ενιαίας δομής της Τουρκίας, και θα είμαστε πάντα (...) Ορισμένοι μιλούν για ομοσπονδιοποίηση. Τίποτα από αυτά δεν είναι στην ημερήσια διάταξή μας, και δεν θα είναι ποτέ», είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία του στο Ικόνιο.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV το βράδυ της Παρασκευής, ο Μπαχτσελί εμφανίστηκε να ζητά την κεφαλή επί πίνακι του συμβούλου του Ερντογάν, Σουκρού Καράτεπε: «Αν ήταν δικός μου σύμβουλος, θα τον είχα διώξει», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του MHP.

Ο Ερντογάν υπολογίζει στην υποστήριξη του MHP και του Μπαχτσελί προκειμένου να κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του τούρκου προέδρου και το οποίο προμηνύεται σχετικά αμφίρροπο.

Οι παρατηρητές εκτιμούν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις ψήφους των εθνικιστών που είναι αντίθετοι σε κάθε παραχώρηση προς τους Κούρδους και φοβούνται πως μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν θα υιοθετήσει πιο μετριοπαθή θέση, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκάλεσαν στην τουρκική ηγεσία τα σχόλια του Μπαχτσελί είναι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως θα υπέβαλλε αμέσως την παραίτησή του «αν υπήρχε ένα και μόνο άρθρο (στη συνταγματική αναθεώρηση) που θα άνοιγε τον δρόμο για ένα ομοσπονδιακό κράτος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ