ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ενενήντα τζιχαντιστές νεκροί από την «μητέρα των βομβών»

Αφγανιστάν: Ενενήντα τζιχαντιστές νεκροί από την «μητέρα των βομβών»
U.S. Department of Defense/Handout via REUTERS

Σύγχυση επικρατεί με τον αριθμό των νεκρών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την «μητέρα των βομβών» που ερρίφθη από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ωστόσο σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των Αφγανών αξιωματούχων, οι νεκροί ανέρχονται στους 90.

Οι προηγούμενοι απολογισμοί έκαναν λόγο για περίπου 30 νεκρούς τζιχαντιστές, κάτι που δεν επιβεβαίωσε το Ισλαμικό κράτος, το οποίο υποστήριξε σε ανακοίνωσή του μέσω του πρακτορείου Amaq δήλωσε ότι οι απώλειες των μαχητών του είναι μηδαμινές.

Σύμφωνα πάντως με τον Εσμαΐλ Σινουάρ, κυβερνήτη της περιοχής Ατσίν που είναι προπυργίου του ISIS στην επαρχία Νανγκαρχάρ, «τουλάχιστον 92 μαχητές του Νταές σκοτώθηκαν» από τη βόμβα GBU-4/B3, ισχύος σχεδόν 11 τόνων, το πιο ισχυρό συμβατικό όπλο που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

«Τρεις σήραγγες στις οποίες βρίσκονταν μαχητές την ώρα της επίθεσης καταστράφηκαν», πρόσθεσε. Ο Σινγουάρ εξήγησε ότι δεν υπήρξαν άμαχοι μεταξύ των νεκρών, καθώς «είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και είχαν εγκαταλείψει την περιοχή».

«Στη συνέχεια ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και ξένα στρατεύματα πραγματοποίησαν μια επιχείρηση εκκαθάρισης στην περιοχή», ένα σύστημα σηράγγων και σπηλαίων που χρησιμοποιούσε το Ισλαμικό Κράτος, σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, ο Αταουλάχ Χογκιάνι, έκανε λόγο για «90 μαχητές νεκρούς».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Νταές έχει φτιάξει τις βάσεις του κοντά σε χωριά και σπίτια, αναγκάζοντας χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν την περιοχή, όπως ανακοίνωσε η αφγανική κυβέρνηση. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ενταθεί οι μάχες προκειμένου να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ