ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Συγκεντρώσεις για τις μαθήτριες Τσίμποκ που κρατά ακόμη η Μπόκο Χαράμ (pics&vid)

Νιγηρία: Συγκεντρώσεις για τις μαθήτριες Τσίμποκ που κρατά ακόμη η Μπόκο Χαράμ (pics&vid)
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Afolabi Sotunde

Συγκεντρώσεις για τις μαθήτριες του Τσιμπόκ που απήχθησαν πριν από τρία χρόνια από την ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ σημειώθηκαν την Παρασκευή στη Νιγηρία, με τους συγκεντρωμένους να καλούν τους πάντες να μην ξεχάσουν τις νεαρές κοπέλες.

Οι μητέρες των κοριτσιών στην Αμπούζα ζήτησαν από τις Αρχές να δράσουν ώστε να αφεθούν ελεύθερες οι 195 νεαρές που είναι ακόμη στα χέρια των ισλαμιστών.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν χίλια άτομα, μεταξύ των οποίων και διπλωμάτες, και μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Έστερ Γιακούμπου, μητέρα της Νόρκας που απήχθη στις 14 Απριλίου 2014 από το Τσιμπόκ, είναι αισιόδοξη για το μέλλον της κόρης της. «Πέρυσι δεν βρέθηκε καμία. Όμως σήμερα 24 επέστρεψαν σε εμάς. Είναι μια πρόοδος και χάρη στη βοήθεια του Θεού οι άλλες θα επιβιώσουν και θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε μαζί τους», δήλωσε.

chibok

(Μερικές από τις μαθήτριες που απελευθερώθηκαν/Sunday Aghaeze/Special Assistant to Nigerian President Muhammadu Buhari/Handout via REUTERS)

Τον Οκτώβριο του 2016, 21 κορίτσια αφέθηκαν ελεύθερα, κάποια από τα οποία απέκτησαν μωρά όσο καιρό κρατούνταν αιχμάλωτες, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Νιγηρίας και της Μπόκο Χαράμ, με τη βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και της Ελβετίας.

Τρεις ακόμη εντοπίστηκαν κοντά στο δάσος Σαμπίσα, προπύργιο της οργάνωσης.

Για τη Ρεμπέκα Σάμουελ, μητέρα της Σάρας, αυτά τα τρία χρόνια ήταν ένας «εφιάλτης»: «Είναι εντελώς φρέσκο στο μυαλό μου, έχω την εντύπωση ότι έγινε χθες», είπε.

«Κλαίω κάθε μέρα, αλλά ελπίζω η κόρη μου να επιστρέψει κάποτε. Ξέρω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τις φέρει πίσω, όμως πιστεύω ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα», προσέθεσε.

Αποφασισμένος να πετύχει στην προσπάθεια απελευθέρωσης ο πρόεδρος

Μετά τις επικρίσεις για αδράνεια, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι – μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων του οποίου ήταν η καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ και η επιστροφή των κοριτσιών που έχουν απαχθεί—διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη να πετύχει την απελευθέρωσή τους καθώς και όσων έχουν στρατολογηθεί με τη βία».

«Η κυβέρνηση εργάζεται για την απελευθέρωση των μαθητριών του Τσιμπόκ και όλων των Νιγηριανών που έχουν απαχθεί από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Γκάρμπα Σέχου εκπρόσωπος της προεδρίας σε συνέντευξή του. Υπογράμμισε μάλιστα ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις «με τη βοήθεια κάποιων χωρών».

«Bring back our girls» (φέρτε πίσω τα κορίτσια μας), το σύνθημα που φώναζε η διεθνής κοινότητα πριν τρία χρόνια φαίνεται να έχει ξεχαστεί, όπως και η σύγκρουση με τη Μπόκο Χαράμ.

2017 04 13T112436Z 734297683 RC1B5F57D700 RTRMADP 3 NIGERIA BOKO HARAM

(Ο πρόεδρος υποδέχθηκε τις μαθήτριες που απελευθερώθηκαν/REUTERS/Afolabi Sotunde)

Την παραμονή των Χριστουγέννων ο πρόεδρος Μπουχάρι είχε ανακοινώσει θριαμβευτικά «την τελική εξόντωση των τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ στον τελευταίο τους θύλακα», το Σαμπίσα, ένα δάσος περίπου 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όμως η πρόσβαση στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, μια τεράστια περιοχή που συνορεύει με το Τσαντ, το Καμερούν και τον Νίγηρα, παραμένει εξαιρετική δύσκολη: ακόμη κι αν η Μπόκο Χαράμ δεν ελέγχει πλέον μεγάλες περιοχές, οι επιθέσεις και οι απαγωγές είναι καθημερινές.

Καταγγελίες για βιασμούς και κακομεταχείριση

«Η Μπόκο Χαράμ εξακολουθεί να απαγάγει γυναίκες, κορίτσια, αλλά και νεαρά αγόρια, τα οποία αναγκάζονται να υποστούν τα χειρότερα: βιάζονται, χτυπούνται και αναγκάζονται να εξαπολύσουν επιθέσεις αυτοκτονίας», καταγγέλλει ο Μακμίντ Καμάρα εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νιγηρία.

«Δυστυχώς (...) η πλειονότητα των απαγωγών αυτών δεν αναφέρονται στον Τύπο. Πολλοί γονείς, πολλές οικογένειες έχουν εγκαταλείψει κάθε ελπίδα να ξαναβρούν τους αγαπημένους τους», εξηγεί ο Καμάρα.

Επίσης αυτή την εβδομάδα η Unicef κατήγγειλε την κράτηση πολλών παιδιών από τον νιγηριανό στρατό, ο οποίος τα ανακρίνει για τη Μπόκο Χαράμ και τους φερόμενους δεσμούς τους με τους τζιχαντιστές.

chibok copy

(REUTERS/Afolabi Sotunde)

Η μαζική απαγωγή 276 κοριτσιών, εκ των οποίων 57 κατάφεραν να δραπετεύσουν αμέσως μετά, προκάλεσε πριν τρία χρόνια την αγανάκτηση της διεθνούς κοινής γνώμης, με πολλές διάσημες προσωπικότητες να συμμετέχουν στην εκστρατεία για την επιστροφή των κοριτσιών στις οικογένειές τους.

Οι μαθήτριες του Τσιμπόκ αναδείχθηκαν σε σύμβολο των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εξακολουθεί να κρατά αιχμαλώτους η Μπόκο Χαράμ, η οποία χρησιμοποιεί τις μαζικές απαγωγές ως μέσο στρατολόγησης.

Τα κορίτσια αυτά αποτελούν πλέον και σημαντικό νόμισμα ανταλλαγής στις διαπραγματεύσεις με τη νιγηριανή κυβέρνηση, ακόμη κι αν ο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου έχει δηλώσει σε βίντεο ότι πολλά από αυτά έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές επιδρομές του νιγηριανού στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ