ΚΟΣΜΟΣ

Σύμβουλος Ερντογάν: Ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος σε περίπτωση επικράτησης του «Όχι»

Σύμβουλος Ερντογάν: Ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος σε περίπτωση επικράτησης του «Όχι»
REUTERS/Murad Sezer

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής του Πάσχα το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία, στο οποίο οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα δώσουν περισσότερες ευθύνες στον πρόεδρο Ερντογάν ή όχι, ωστόσο ανώτατος σύμβουλος του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερο δημοψήφισμα στην περίπτωση του νικήσει το «όχι».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεχμέτ Ουτζούν σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg, αυτή τη βδομάδα: «Δε νομίζω ότι το μοντέλο που προτείνουμε υστερεί κάπως, αλλά εάν κριθεί ότι υστερεί, ίσως χρειαστεί να διευθετήσουμε τα προβλήματα και να προσφύγουμε στο λαό ξανά».

«Θα μπορούσε να συζητηθεί νέο δημοψήφισμα», προσέθεσε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι εάν επικρατήσει το "Όχι" «ουδείς θα μπορεί να πει ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι καλό και θα πρέπει να διατηρηθεί».

Πάντως να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει δηλώσει πως υπάρχει η περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, αν δεν νικήσει στο σημερινό, ενώ αντίθετο ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος διαβεβαίωσε αφού ψήφισε στη Σμύρνη πως «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ