ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Επτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη (pics)

Λιβύη: Επτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη (pics)
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη, την Κυριακή, επτά μετανάστες πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης, όπως έκανε γνωστό στέλεχος μιας οργάνωσης αρωγής που επέβαινε σε πλοίο διάσωσης.

Το μεσημέρι της Κυριακής, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε εσφαλμένα ότι πνίγηκαν 20 μετανάστες. Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό ο Κρις Κατραμπόουν, συνιδρυτής της οργάνωσης Θαλάσσιος Σταθμός Βοήθειας Μεταναστών (Migrant Offshore Aid Station, MOAS), που εδρεύει στη Μάλτα, το λάθος «οφειλόταν στη σύγχυση» που επικράτησε κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης.

Σωστικά σκάφη παρέλαβαν χιλιάδες μετανάστες από επικίνδυνα μικρά πλεούμενα ενώ ο καιρός επιδεινωνόταν από την Παρασκευή ως την Κυριακή. Ανάμεσα στις επτά άψυχες σορούς που ανασύρθηκαν ήταν κι ένα μικρό αγόρι περίπου οκτώ ετών.

640x640 2

REUTERS/Darrin Zammit Lupi

«Φανταστείτε να μεταφέρετε την άψυχη σορό ενός παιδιού οκτώ ετών ως το σπίτι σας την ημέρα του Πάσχα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το ταξίδι», έγραψε ο Κατραμπόουν στο Twitter.

Την Κυριακή διεξήχθησαν πολλές επιχειρήσεις διάσωσης περίπου 2.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το ιταλικό λιμενικό σώμα, το οποίο συντονίζει τις σωστικές προσπάθειες στην κεντρική Μεσόγειο.

640x640 1

REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Το Σάββατο διασώθηκαν 4.500 μετανάστες κατά τη διάρκεια 35 επιχειρήσεων τις οποίες διεξήγαγαν κυρίως σκάφη που εκμισθώνουν ΜΚΟ όπως η MOAS, σύμφωνα με το ιταλικό λιμενικό. Την Παρασκευή διασώθηκαν 2.000 μετανάστες, ενώ ένας έφηβος βρέθηκε νεκρός σε μία από τις βάρκες, που ήταν όλες ασφυκτικά γεμάτες.

Χάρη στον καλό καιρό που επικράτησε στα ανοικτά της Λιβύης το Σαββατοκύριακο οι αποπλεύσεις πολλαπλασιάστηκαν.

640x640 4

REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Σημειώνεται πως πολλοί μετανάστες χάνουν τη ζωή τους από ασφυξία ή πνιγμό εξαιτίας του γεγονότος ότι οι διακινητές φορτώνουν τόσους πολλούς σε κάθε πλεούμενο.

640x640 6

REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Οι νεκροί και αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς έφθασαν τους 666, ενώ το 2016 ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 5.000, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Πάνω από 27.000 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν από την Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, αριθμός σημαντικά αυξημένος από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά τον ΔΟΜ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ