ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ευκαιρία να εξαργυρώσει τη δημοτικότητά της η Μέι;

Βρετανία: Ευκαιρία να εξαργυρώσει τη δημοτικότητά της η Μέι;

Η απόφαση της Τερέζα Μέι να καταθέσει πρόταση για την διενέργεια πρόωρων εκλογών ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά την Τρίτη, με κάποιους να εκτιμούν ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα εξαργυρώσει στις κάλπες το προβάδισμα που καταγράφει στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Οι Συντηρητικοί της Μέι απολαμβάνουν την εκτίμηση και τη στήριξη των Βρετανών, καθώς όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, διατηρούν ένα προβάδισμα έναντι των κύριων αντιπάλων τους, των Εργατικών, που φτάνει ως και τις 20 μονάδες.

Από τις 5 Φεβρουαρίου ως τις 13 Απριλίου έχουν διενεργηθεί στη Βρετανία 24 δημοσκοπήσεις, με το κόμμα της Μέι να προηγείται σε όλες ανεξαιρέτως. Αυτό που παρουσιάζει διακυμάνσεις είναι το ποσοστό που δίνουν οι ψηφοφόροι κάθε φορά, με την διαφορά έναντι των Εργατικών να ξεκινά από τις 9 και να φτάνει ως τις 21 μονάδες.

Αν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων αποτυπωθούν και στο αποτέλεσμα των εκλογών, που από ό,τι φαίνεται θα διενεργηθούν στις 8 Ιουνίου, τότε η Μέι μάλλον θα κάνει... περίπατο απέναντι στον Κόρμπιν και όχι απλά θα νικήσει τις εκλογές, αλλά θα εξασφαλίσει και ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή.

Στην κούρσα μετέχουν και οι Φιλελεύθεροι, που αναδεικνύονται τρίτο κόμμα, ενώ το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ έρχεται τέταρτο, με πέμπτο κόμμα τους Πράσινους.

Σε ό,τι αφορά προσωπικά την Τερέζα Μέι, φαίνεται να μην έχει αντίπαλο, καθώς γνωρίζει ευρύτατη αποδοχή από τους Βρετανούς, 50% των οποίων εκτιμούν ότι είναι η καλύτερη πρωθυπουργός, την ώρα που ο κύριος αντίπαλός της, Τζέρεμι Κόρμπιν ακολουθεί συγκεντρώνοντας μόλις το 14% των προτιμήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ