ΚΟΣΜΟΣ

Καζάνι που βράζει η Τουρκία: «Πρωτοφανής» ο αριθμός των ψήφων που λείπουν

Καζάνι που βράζει η Τουρκία: «Πρωτοφανής» ο αριθμός των ψήφων που λείπουν
REUTERS/Umit Bektas

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία, με τα σενάρια για φερόμενες παρατυπίες να φουντώνουν όλο και περισσότερο.

Ο αντιπρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), δήλωσε ότι κατέθεσε την προσφυγή για ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα την Τουρκία να «ξεκινήσει διαφανή έρευνα» για τις φερόμενες ως παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από παρατηρητές κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τις Αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για τις φερόμενες ως παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τους παρατηρητές» της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε πως ο αριθμός των ψήφων που λείπουν είναι «πρωτοφανής», μετά την κατάθεση από το κόμμα του προσφυγής για την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.

Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε στους δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στην Άγκυρα πως ο αριθμός των ψηφοδελτίων που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα είναι άγνωστος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ