ΚΟΣΜΟΣ

Και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ εξομολογείται: Δεν ξεπέρασα ποτέ τον χαμό της μητέρας μου (pics&vid)

Και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ εξομολογείται: Δεν ξεπέρασα ποτέ τον χαμό της μητέρας μου (pics&vid)
REUTERS/Dylan Martinez

Παρότι έχουν περάσει 20 χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα ο γιος της Γουίλιαμ δεν έχει ξεπεράσει το σοκ που υπέστη από τον χαμό της. Η ομολογία του πρίγκιπα ήρθε λίγες μέρες μετά της αποκαλύψεις του αδελφού του πως είχε ζήσει «το απόλυτο χάος» μετά το θάνατο της μητέρας τους.

Η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου του 1997, όταν ο Γουίλιαμ ήταν 15 και ο Χάρι 12 χρονών. Τα σχόλια των δύο πριγκίπων αυτή την εβδομάδα ήταν τα πλέον μύχια μέχρι σήμερα σε σχέση με το πένθος τους για τον θάνατο της μητέρας τους.

«Το σοκ είναι το μεγαλύτερο γεγονός και ακόμη το αισθάνομαι για τη μητέρα μου, 20 χρόνια μετά», δήλωσε ο Γουίλιαμ σε ντοκιμαντέρ του BBC που θα προβληθεί την Πέμπτη και αναφέρεται στους ψυχικά πάσχοντες που θα τρέξουν στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.

«Νιώθω ακόμη το σοκ. Ο κόσμος λέει το σοκ δεν μπορεί να διαρκεί τόσο πολύ αλλά διαρκεί. Δεν το ξεπερνάς ποτέ. Είναι μια τόσο απίστευτα δυνατή στιγμή στη ζωή σου που δεν σε αφήνει ποτέ. Απλώς μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι», δήλωσε ο Γουίλιαμ, σύμφωνα με αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν σήμερα.

Και τα δύο αδέλφια μίλησαν ανοικτά στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στις προκλήσεις της ψυχικής υγείας, τον τερματισμό του στιγματισμού των ψυχικά νοσούντων και την προτροπή ο κόσμος να μιλά ανοικτά παρά να πνίγει τα συναισθήματά του.

2017 04 19T110143Z 549686215 LR1ED4I0P5BM0 RTRMADP 3 BRITAIN ROYALS WILLIAM LADYGAGA

(Heads Together/Kensington Palace/Handout via REUTERS)

Την Τετάρτη, ο Γουίλιαμ ανάρτησε βίντεο στο οποίο συζητά με την σταρ της ποπ Lady Gaga, η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει μια διαταραχή μετατραυματικού στρες μετά τον βιασμό της σε ηλικία 19 ετών, ενώ προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι είναι σε βάρος της ψυχικής τους υγείας να πνίγουν τα συναισθήματά τους ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν τραγικά γεγονότα και να μην μιλούν γι αυτά.

2017 04 19T074115Z 1300158873 LR1ED4J0LCGQ9 RTRMADP 3 BRITAIN ROYALS WILLIAM LADYGAGA

(REUTERS/Heads Together/Kensington Palace/Handout)

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην εφημερίδα The Telegraph ο 32χρονος Χάρι δήλωσε ότι αρκετές φορές έφθασε σε «πλήρη κατάρρευση» και ότι έζησε μια περίοδο «απόλυτου χάους» πριν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη. Εξήγησε ότι πέρασε χρόνια ολόκληρα προσπαθώντας να ξεχάσει αυτό που είχε αισθανθεί μαθαίνοντας τον θάνατο της μητέρας του.

«Ο τρόπος για να το αντιμετωπίσω ήταν να ακολουθώ την 'πολιτική της στρουθοκαμήλου', να αρνούμαι να σκέφτομαι τη μητέρα μου, γιατί σε τί θα με βοηθούσε αυτό; Μόνο θα με έθλιβε και δεν θα μου την ξανάφερνε πίσω», διηγήθηκε. Τελικά στα 28 του χρόνια αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς, μετά και την προτροπή του μεγαλύτερου αδελφού του Γουίλιαμ, ο οποίος τον «στήριξε πάρα πολύ».

«Επί 20 χρόνια δεν το σκεφτόμουν και μετά βυθίστηκα στο απόλυτο χάος για δύο χρόνια. Δεν καταλάβαινα τί μου συνέβαινε», παραδέχτηκε ο Χάρι σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του για την ιδιωτική του ζωή. «Δεν ξέρω πώς εμείς (τα μέλη της βασιλικής οικογένειας) μένουμε υγιείς. Δεν έχω κανένα μυστικό, αλλά σίγουρα βρέθηκα κοντά στην κατάθλιψη επανειλημμένα».

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις τον πρίγκιπα Χάρι να μιλά για την εμπειρία του. Ξέρουμε ότι αυτό θα έχει μεγάλη επίδραση στους ανθρώπους που πολεμούν σιωπηρά τη νόσο τους», αντέδρασε ο Πολ Φάρμερ, διευθυντής της οργάνωσης Mind που βοηθά και ενημερώνει για τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ