ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Δεκάδες Αφγανοί στρατιώτες νεκροί σε επίθεση των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Δεκάδες Αφγανοί στρατιώτες νεκροί σε επίθεση των Ταλιμπάν
REUTERS

Δεκάδες Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν όταν μέλη του κινήματος των Ταλιμπάν, μεταμφιεσμένοι σε συναδέλφους τους, πέρασαν τα σημεία ελέγχου κι εξαπέλυσαν επίθεση μέσα σε μια στρατιωτική βάση.

Οι μέχρι στιγμής αριθμοί είναι αντιφατικοί, με έναν εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού στην Καμπούλ να κάνει λόγο για «πάνω από 50 νεκρούς». Όμως αμερικανός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον είπε πως υπάρχουν 50 νεκροί και τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας είχε κάνει λόγο νωρίτερα περί οκτώ νεκρών, ενώ ο αριθμός αυτός δεν έχει ακόμη επικαιροποιηθεί από επίσημη πηγή. Ένας αφγανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί έκανε λόγο για 20 νεκρούς και 50 τραυματίες.

Η επίθεση άρχισε στις 14:00 τοπική ώρα και τερματίστηκε το βράδυ. Σε αυτή συμμετείχαν περίπου δέκα μέλη των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, τον στρατηγό Νταουλάτ Ουαζίρι. «Επτά εξ αυτών σκοτώθηκαν, δύο πυροδότησαν τα εκρηκτικά (σ.σ. με τα οποία ήσαν ζωσμένοι) και ένας συνελήφθη από τις αφγανικές δυνάμεις», είπε ο Ουαζίρι, διευκρινίζοντας πως όλοι τους φορούσαν «στολές».

Η βάση η οποία δέχθηκε επίθεση, κοντά σε ένα τέμενος, στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλχ, χρησιμοποιείται συχνά από ξένους στρατιωτικούς συμβούλους. Την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν εκεί Γερμανοί και άλλοι ξένοι στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην αποστολή του NATO.
Η επίθεση εξαπολύθηκε την ώρα που οι στρατιώτες έφευγαν μετά την προσευχή.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα: «περί τις 14:00 (12:30 ώρα Ελλάδας) οι μουτζαχεντίν (σ.σ. μαχητές) μας εξαπέλυσαν (...) επίθεση εναντίον του σώματος στρατού το οποίο έχει έδρα τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στην επαρχία της Μπαλχ, σκοτώνοντας δεκάδες στρατιώτες», έγραψε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος του κινήματος.

Η προηγούμενη επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Αφγανιστάν είχε διαπραχθεί στις αρχές του μήνα: επρόκειτο για μια συντονισμένη επιχείρηση που διήρκεσε ώρες κι είχε στόχο το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, στην Καμπούλ.

Επισήμως, στην επίθεση αυτή σκοτώθηκαν περίπου πενήντα άνθρωποι, αλλά κατ' άλλες πηγές ο απολογισμός των νεκρών ήταν υπερδιπλάσιος.
Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, κάτι όμως που έχει επιβεβαιωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ