ΚΟΣΜΟΣ

Πώς υποδέχθηκε ο ευρωπαϊκός Τύπος το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών

Πώς υποδέχθηκε ο ευρωπαϊκός Τύπος το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών

Στην πρωτιά του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, αλλά και στην παρουσία της ακροδεξιάς υποψηφίου στον β γύρο της εκλογικής διαδικασίας, εστιάζει ο ευρωπαϊκός Τύπος, την Δευτέρα.

Στην πλειοψηφία τους οι εφημερίδες σε Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο χαιρετίζουν την πρωτιά του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ δεν κρύβουν και τον προβληματισμό τους για την διεκδίκηση της προεδρίας από την Μαρίν Λεμπέν στον β γύρο των εκλογών, ενώ οι δύο «μονομάχοι» μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα και του γαλλικού Τύπου.

Η Liberation κυκλοφορεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη της σελίδα και τίτλο «Προεδρία, σε μια βόλτα», αναδεικνύοντας το γεγονός ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος, αν και δεν έχει εκλεγεί ως τώρα σε δημόσιο αξίωμα, κατάφερε με ευκολία να κερδίσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο που οδηγεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

liberation

Η L’ Opinion, παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο χαρακτηρίζει ως την επιλογή για το Ελιζέ, στο πρωτοσέλιδό της.

lopinion

Το στίγμα της για τον β γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας δίνει η L'Humanité. Η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς, κυκλοφορεί με μια φωτογραφία της Μαρίν Λεπέν και τον τίτλο «Ποτέ», στο πρωτοσέλιδό της.

lhumanite

Στη Βρετανία, οι Times του Λονδίνου μιλούν για τον εξευτελισμό της γαλλικής ελίτ, τη στιγμή που τα αουτσάιντερ προχώρησαν με νίκες, σημειώνοντας την επικράτηση των Μακρόν και Λεπέν στον πρώτο γύρο, ενώ στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας κυριαρχεί η φωτογραφία της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

times

Ο Guardian χαρακτηρίζει τον Μακρόν ως την καλύτερη ελπίδα μιας μεγάλης χώρας που έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, ενώ δεν λείπει και η αναφορά στην απειλή της άκρας δεξιάς.

guardian

Πρόβλεψη για επικράτηση του Μακρόν και στον β γύρο κάνουν οι Financial Times, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως ο 39χρονος δεν θα έχει εύκολο έργο στο Ελιζέ, καθώς θα πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά προκειμένου να καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

ft

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί με τίτλο που εστιάζει στην δύσκολη απόφαση που καλούνται να πάρουν οι Γάλλοι ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν, ενώ σε άρθρο της κάνει λ΄γοο για μια «κατακερματισμένη Γαλλία», δεδομένου ότι πάνω από το 40% των Γάλλων ψήφισε υποψήφιους της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς.

FAZ

Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει στην πρώτη του σελίδα ότι οι Γάλλοι ψήφισαν όπως ποτέ ξανά στο παρελθόν, ενώ χαρακτηρίζει την επιτυχία του Μακρόν ως «ηχηρό χαστούκι στον πολιτικό μηχανισμό», εξηγώντας πως «η εκλογή του στον δεύτερο γύρο έβγαλε από τη μέση, τουλάχιστον προσωρινά, παλαιούς πολιτικούς θεσμούς, τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, όπως και τους κυβερνώντες σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ».

spiegel

Η ιταλική La Stampa κυκλοφορεί με φωτογραφίες των Μακρόν και Λεπέν, με τον πρώτο να υπόσχεται ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στον εθνικισμό και την δεύτερη να σημειώνει ότι οι πατριώτες μάχονται το κατεστημένο.

lastampa

Η Corriere Della Sera μιλά στον τίτλο της για την πρόκληση «Μακρόν ή Λεπέν» με την οποία είναι αντιμέτωπη η Γαλλία.

corriere

Από την πλευρά της η La Repubblica αναφέρει ότι η μάχη μεταξύ των δυο διεκδικητών της γαλλικής προεδρίας είναι ένα παιχνίδι με φόντο την Ευρώπη.

lareppublika

ΔΗΜΟΦΙΛΗ