ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βρετανοί αγοράζουν λιγότερα σπίτια στην Ισπανία μετά το Brexit

Οι Βρετανοί αγοράζουν λιγότερα σπίτια στην Ισπανία μετά το Brexit
REUTERS/Desmond Boylan

Οι Βρετανοί αγοράζουν λιγότερα σπίτια στην Ισπανία μετά την περυσινή ψήφο υπέρ του Brexit, εξαιτίας της υποχώρησης της στερλίνας και της αβεβαιότητας για την μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ένωση.

Μια ισπανική ένωση ακίνητης περιουσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Βρετανοί, δεκάδες χιλιάδες εκ των οποίων συνταξιοδοτούνται και πηγαίνουν μόνιμα να ζήσουν στην ηλιόλουστη Ισπανία, συνεχίζουν να είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι αγοραστές ισπανικών κατοικιών.

Ωστόσο, ενώ το 2015 αντιστοιχούσαν σε άνω του 21% των αγορών από ξένους, το 2016 ανήλθαν μόλις στο 19% του συνόλου, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Υποθηκοφυλάκων Ακίνητης Περιουσίας και Εμπορικών Ακινήτων.

Πριν από την ψήφο υπέρ του Brexit, η σχετική ισχύς της λίρας έναντι του ευρώ συντέλεσε στο να αυξάνεται το ποσοστό τους κάθε τρίμηνο, ανέφερε η ένωση. «Το Brexit είχε το αντίθετο αποτέλεσμα στη συναλλαγματική ισοτιμία. Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκάλεσε η απόφαση, αυτό μειώνει τις αγορές κατοικίας από τη βασική μας αγορά».

Οι Βρετανοί αντιστοιχούν σε άνω του 2,5% όλων των αγοραστών κατοικιών στην Ισπανία, πολύ πάνω από τους Γάλλους και τους Γερμανούς που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, με μόλις πάνω από 1%.

Ο αριθμός των Βρετανών τουριστών στην Ισπανία ανήλθε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο πέρυσι, αψηφώντας την αδυναμία της στερλίνας, με κάποιους Βρετανούς, ωστόσο, που κατοικούν στη χώρα να ανησυχούν μήπως χάσουν την ελεύθερη πρόσβαση στις παροχές υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ