ΚΟΣΜΟΣ

Φιγιόν: Θα γίνω και πάλι ένα απλό κομματικό μέλος

Φιγιόν: Θα γίνω και πάλι ένα απλό κομματικό μέλος
REUTERS/Christian Hartmann

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων που δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, δήλωσε ότι δεν θα αναλάβει κεντρικό ρόλο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Ο 63χρονος πρώην πρωθυπουργός θεωρείτο το φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας ως τα τέλη Ιανουαρίου, όμως οι πιθανότητές του εξανεμίστηκαν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου αργομισθίας της συζύγου και των παιδιών του. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που όμως έπληξαν την αξιοπιστία του, αφού την ίδια ώρα υποσχόταν ότι θα εφαρμόσει μια «θεραπεία σοκ» στην οικονομία και ότι θα καταργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Ο Φιγιόν δεν υπέκυψε στις πιέσεις του κόμματός του να αποσυρθεί από την κούρσα προς όφελος κάποιου άλλου υποψηφίου και τελικά ήρθε τρίτος, με ποσοστό μικρότερο του 20%.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, ο Φιγιόν τόνισε ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι η επόμενη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το κόμμα και ότι είναι βέβαιος ότι θα τα πάει καλά. Ωστόσο, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει.

«Αυτή η μάχη είναι πλέον στα δικά σας χέρια . Τώρα θα γίνω και πάλι ένα απλό κομματικό μέλος. Θα πρέπει να σκεφτώ μια διαφορετική ζωή» είπε.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Φιγιόν και της συζύγου του με την κατηγορία της υπεξαίρεσης δημόσιων πόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ