ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ αν κερδίσει τις εκλογές

Βρετανία: Το Εργατικό Κόμμα θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ αν κερδίσει τις εκλογές
REUTERS/Toby Melville/Φωτογραφία αρχείου

Το βρετανικό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα εγγυηθεί αμέσως τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη χώρα, αν κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα, παρουσιάζοντας μια στρατηγική για το Brexit που έχει στόχο να περιορίσει το μεγάλο προβάδισμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Καθώς η αιφνιδιαστική απόφαση της Μέι να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου έκανε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πασχίζουν να προετοιμαστούν για τις εκλογές μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες, το Εργατικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους Συντηρητικούς, επικρίνει αυτό που αποκαλεί «ριψοκίνδυνη» προσέγγιση της Μέι στις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο.

TEREZA

(REUTERS/Chris Radburn/Pool)

«Οι υπήκοοι της ΕΕ δεν συμβάλλουν απλώς στην κοινωνία μας: είναι η κοινωνία μας. Και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν διαπραγματευτικά χαρτιά», θα υπογραμμίσει ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάρμερ σε ομιλία του στο Λονδίνο, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

«Έτσι την πρώτη ημέρα της θητείας μιας κυβέρνησης των Εργατικών θα εγγυηθούμε αμέσως ότι όλοι οι υπήκοοι της ΕΕ που ζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα δουν κάποια αλλαγή στο νομικό καθεστώς τους ως αποτέλεσμα του Brexit και θα επιδιώξουμε αμοιβαιότητα όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ».

Η Μέι έχει αρνηθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες μεταξύ των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία σχετικά με τα δικαιώματά τους αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ένωση, λέγοντας ότι θα δεσμευθεί μόνον αφού έχει εξασφαλίσει τα ίδια δικαιώματα για τους Βρετανούς που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό έχει κάνει πολλούς να υποστηρίζουν πως χρησιμοποιεί τα εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ που βρίσκονται στη Βρετανία --μερικοί από τους οποίους ζουν στη χώρα εδώ και χρόνια-- σαν διαπραγματευτικά χαρτιά στις συνομιλίες, η πολυπλοκότητα των οποίων αναμένεται ότι θα θέσει σε δοκιμασία ακόμη και τους πιο πεπειραμένους διαπραγματευτές.

STARMER

(REUTERS/Hannah Mckay)

Ο Στάρμερ είπε στο ραδιόφωνο του BBC πως η στάση της εντάσσεται στην «άκαμπτη» και «ριψοκίνδυνη» στρατηγική της, η οποία αποξενώνει τους διαπραγματευτές της ΕΕ πριν αρχίσουν κανονικά οι συνομιλίες, και πως το Εργατικό Κόμμα θα έχει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο για να κερδίσει μια καλή συμφωνία που θα περιλαμβάνει προτιμησιακή πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ένωσης.

«Το θέμα είναι ο τόνος και η προσέγγιση και ο τόνος και η προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η πρωθυπουργός είναι να λέει 'έξω και έξω'», δήλωσε ο Στάρμερ.

«Είμαι απολύτως βέβαιος από τις συζητήσεις μου στις Βρυξέλλες και αλλού πως η αναγνώριση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ θα γίνει δεκτή ως ένα πολύ ευπρόσδεκτο μήνυμα για το είδος της προσέγγισης που θέλει να υιοθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ