ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για γενοκτονία Αρμενίων: Μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες

Τραμπ για γενοκτονία Αρμενίων: Μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες
REUTERS/Aaron P. Bernstein

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, όπου χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων το 1925 «μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα». 

Η Άγκυρα επέκρινε «την παραπληροφόρηση» και «τους κακούς ορισμούς» του Αμερικανού προέδρου. «Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην επικυρώνει μια προκατειλημμένη εκδοχή της Ιστορίας» και «να λαμβάνει υπόψη της τα δεινά που υπέστησαν όλες οι πλευρές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τραμπ ειδικότερα, είχε δηλώσει τη Δευτέρα:

Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη αυτών που υπέφεραν στη διάρκεια (...) μιας από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ου αιώνα. Πρέπει να θυμόμαστε τις ωμότητες ώστε να αποφεύγουμε να επαναληφθούν.

Από το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, δέχτηκε επικρίσεις από την κοινότητα των Αρμενίων γιατί απέφυγε να αναφερθεί ρητά σε «γενοκτονία», ενώ αναφέρθηκε σε «αναγνώριση της επώδυνης Ιστορίας».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, από την πλευρά του ήδη απάντησε ότι χρησιμοποιείται η «καθομιλουμένη» γλώσσα σχετικά με το θέμα.

Να σημειώθεί πως ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε δεσμευθεί να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ωστόσο δεν τήρησε την υπόσχεσή του προκειμένου να διατηρήσει τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα, περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Από την πλευρά της η Τουρκία επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 300.000 με 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ