ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποφυλακίστηκε Ιταλός δημοσιογράφος αφήνοντας αιχμές

Τουρκία: Αποφυλακίστηκε Ιταλός δημοσιογράφος αφήνοντας αιχμές
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Murad Sezer

«Τυχερή περίπτωση» δήλωσε ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε, που αποφυλακίστηκε από την Τουρκία, όπου κρατούνταν επί 15 ημέρες. 

«Στην Τουρκία υπάρχουν άλλοι 174 δημοσιογράφοι μέσα στις φυλακές και κέντρα κράτησης. Είμαι μια τυχερή περίπτωση», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος επέστρεψε στην Μπολόνια την Δευτέρα, πρόσθεσε ότι «κατά τις ανακρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την δουλειά του και το βιβλίο που γράφει, με θέμα τον πόλεμο στην Συρία και την γέννηση του ISIS».

«Δεν μου παραδόθηκε καμία επίσημη απόφαση απέλασης. Στην περίπτωσή μου το κράτος δικαίου έμεινε μετέωρο, αλλά πρέπει να πω ότι δεν υποβλήθηκα σε κανενός είδους κακοποίηση ούτε ασκήθηκε σε βάρος μου βία», τόνισε ο 35χρονος Ιταλός δημοσιογράφος.

Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς τον Ντενίς Γιουτζέλ, δημοσιογράφο με τουρκική και γερμανική υπηκοότητα, ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές από τις 14 Φεβρουαρίου.

«Η δουλειά μου μοιάζει τελικά πολύ με εκείνη ενός πανεπιστημιακού ερευνητή. Συναντώ ανθρώπους, διάφορες πηγές, για να ασχοληθώ με βιογραφίες και προσωπικές ιστορίες. Πράγματι, δεν είχα ζητήσει την επίσημη άδεια που δίδουν στους δημοσιογράφους οι τουρκικές Αρχές. Αλλά δεν είμαι τροχονόμος ούτε διεκπεραιωτής, προσπαθώ να παρουσιάσω ενδιαφέρουσες ιστορίες» τόνισε ο Γκαμπριέλε Ντελ Γκράντε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ