ΚΟΣΜΟΣ

Κένυα: Ένας λευκός ρινόκερος αναζητά ταίρι μέσω γνωστής εφαρμογής (pics)

Κένυα: Ένας λευκός ρινόκερος αναζητά ταίρι μέσω γνωστής εφαρμογής (pics)
REUTERS/Thomas Mukoya

Ο λευκός βόρειος ρινόκερος "Σουδάν" από την Κένυα έχει δικό του προφίλ στην εφαρμογή Tinder, όπου και αναζητεί ένα ταίρι για να ζευγαρώσει.  Λατρεύει τις βόλτες στην ύπαιθρο και του αρέσουν τα ταξίδια.

Όπως γράφει στο προφίλ του: «Δεν μ' αρέσει να τα παραλέω, αλλά η τύχη του είδους μου εξαρτάται κυριολεκτικά από εμένα. Αποδίδω καλά υπό πίεση. Μου αρέσει να τρώω χορτάρι και να δροσίζομαι στη λάσπη. Δεν έχω προβλήματα. Έχω ύψος 1,80 και ζυγίζω 2,2 τόνους, αν αυτό έχει κάποια σημασία».

Οι φύλακές του ελπίζουν ότι το προφίλ του Σουδάν στο Tinder θα τους βοηθήσει να συγκεντρώσουν αρκετά χρήματα για να προχωρήσουν σε μια "θεραπεία γονιμότητας" γιατί όλες οι προσπάθειες που έχουν κάνει μέχρι τώρα ώστε να ζευγαρώσει ο ρινόκερος με φυσικό τρόπο απέτυχαν.

640x640 7

REUTERS/Thomas Mukoya

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το σπέρμα του για να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο μιας από τις δύο τελευταίες θηλυκές του είδους: της 17χρονης Σάτου ή της 27χρονης Νατζίν. Το έμβρυο θα εμφυτευθεί σε μια "παρένθετη μητέρα", μια λευκή νότια ρινοκερίνα, ένα είδος πολύ πιο διαδεδομένο.

«Κάναμε τα πάντα για να ζευγαρώσουν με φυσικό τρόπο», είπε η Ελόντι Σαμπέρε, η υπεύθυνη μάρκετινγκ του καταφυγίου Ολ Πετζέτα της Κένυας. Οι τρεις ρινόκεροι που ζουν εκεί, οι τελευταίοι στον κόσμο, φυλάσσονται όλο το 24ωρο από ένοπλους φρουρούς. «Όταν προσπάθησε για πρώτη φορά να ζευγαρώσει με ένα από τα κορίτσια, τον καθοδηγούσαν οι δασοφύλακες... αλλά είναι δύσκολο όταν έχεις να κάνεις με ρινόκερο», πρόσθεσε.

«Τους βγάλαμε από το περιβάλλον του ζωολογικού κήπου, που δεν είναι επωφελές για τα φυσικά ένστικτά τους, και τους μεταφέραμε σε ημιάγριο περιβάλλον. Ζευγάρωσαν μια-δυο φορές, αλλά δεν υπήρξε εγκυμοσύνη», συνέχισε.

Οι λαθροθήρες πωλούν τα κέρατα των βόρειων λευκών ρινόκερων για 50.000 δολάρια το κιλό - είναι δηλαδή πολυτιμότερα από τον χρυσό. Οι φύλακες φοβούνται επίσης ότι ο Σουδάν, που είναι 43 ετών (δηλαδή υπέργηρος, για ρινόκερο) μπορεί να πεθάνει πριν προλάβουν να συγκεντρώσουν το αναγκαίο ποσό.

640x640 8

REUTERS/Thomas Mukoya

«Υπάρχει πάντα αυτός ο φόβος. Είναι γέρος, μπορεί να πεθάνει σύντομα», εξήγησε ο διευθυντής του Ολ Πετζέτα, Ρίτσαρντ Βάιν. «Όσο υπάρχει ζήτηση για κέρατα ρινόκερου στην Άπω Ανατολή, θα υπάρχει πάντα μια απειλή», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το προφίλ του Σουδάν στο Tinder (διαθέσιμο σε 190 χώρες και σε 40 γλώσσες) οδηγεί τους χρήστες στη σελίδα δωρεών του Ολ Πετζέτα. Να σημειωθεί πως λίγες ώρες αφότου αναρτήθηκε το προφίλ, η σελίδα δέχτηκε τόσες πολλές επισκέψεις που 'κράσαρε'.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ