ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Υπουργός παραιτήθηκε μετά από σχόλιο για τον σεισμό του 2011

Ιαπωνία: Υπουργός παραιτήθηκε μετά από σχόλιο για τον σεισμό του 2011
REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo

Ο Ιάπωνας υπουργός για την Ανασυγκρότηση από Καταστροφές Μασαχίρο Ιμαμούρα παραιτήθηκε ύστερα από το σχολιό του στο οποίο ανέφερε οτι ήταν "καλό" που ο σεισμός και το επακόλουθο τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011 έπληξαν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και όχι τη μητροπολιτική περιοχή του Τόκιο.

«Προκάλεσα έντονο προβληματισμό και πλήγωσα σοβαρά τον κόσμο στη βορειοανατολική Ιαπωνία», δήλωσε ο Ιμαμούρα σε συνέντευξη τύπου στο γραφείο του πρωθυπουργού αφού υπέβαλε την παραίτησή του. «Ζητώ από καρδιάς συγγνώμη», δήλωσε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έκανε δεκτή την επιστολή παραίτησης του Ιμαμούρα και διόρισε στη θέση του τον βουλευτή Μασαγιόσι Γιοσίνο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το τελευταίο ολίσθημα του Ιμαμούρα έγινε σε συγκέντρωση στο Τόκιο χθες με κυβερνητικούς βουλευτές. Ο ίδιος δέχθηκε πυρά νωρίτερα αυτό τον μήνα για τα σχόλια που έκανε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι από αυτούς που εγκατέλειψαν τις πληγείσες περιοχές στη Φουκουσίμα ήταν υπεύθυνοι για τις αποφάσεις τους και τις επακόλουθες συνέπειες. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την απόφαση της κυβέρνησης να βοηθήσει αυτούς που επέλεξαν να εγκαταλείψουν τις εστίες του λόγω του σεισμού, του τσουνάμι και της πυρηνικής καταστροφής, δήλωσε ότι «είναι ευθύνη των ανθρώπων αυτών, είναι δική τους επιλογή να μην επιστρέψουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ