ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ρωσία κατά της Τουρκίας για τις αεροπορικές επιδρομές σε Ιράκ και Συρία

Την έντονη αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσαν οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και στη Συρία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε ότι παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές των σχέσεων μεταξύ κυβερνήσεων.

«Σε αυτή την κατάσταση, καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας έπληξαν θέσεις Κούρδων στο βόρειο Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι αντάρτες, όπως γνωστοποίησε το τουρκικό επιτελείο, καθώς οι τουρκικές επιδρομές συνεχίστηκαν για δεύτερη συναπτή ημέρα.

Την Τρίτη τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν κουρδικούς στόχους στην περιοχή Σίντζαρ του Ιράκ και στη βορειοανατολική Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 κούρδοι μαχητές στις δύο γειτονικές χώρες, ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου.

download 6

(Πηγή: Reuters)

ΗΠΑ: «Ανεπαρκείς» οι εξηγήσεις της Άγκυρας

Τη δυσαρέσκειά του για τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία που πολεμά εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) χρονικό περιθώριο μικρότερο της μιας ώρας πριν εξαπολύσουν επιδρομές εναντίον συμμαχικών κουρδικών δυνάμεων στο Ιράκ και στη Συρία.

«Υπήρχε περιθώριο μικρότερο της μιας ώρας από την ώρα της ειδοποίησης και την διεξαγωγή των πληγμάτων», είπε ο σμήναρχος Τζον Ντόριαν κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης στο Πεντάγωνο και πρόσθεσε:

download 7

Αυτός δεν ήταν αρκετός χρόνος και αυτό ήταν μια ειδοποίηση, ασφαλώς, και όχι συντονισμός όπως θα περιμέναμε από έναν εταίρο και σύμμαχο στον αγώνα εναντίον του ΙΚ.

(Πηγή: Reuters)

Σύμφωνα με τον σμήναρχο Ντόριαν, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «κατέστησε σαφές στους Τούρκους ότι ο χρόνος που δόθηκε ήταν ανεπαρκής για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των δυνάμεών μας στο έδαφος».

Ο ίδιος σημείωσε πως στρατιώτες των ΗΠΑ βρίσκονταν σε ένα σημείο που απείχε 10 χιλιόμετρα από τη μια περιοχή η οποία επλήγη και ότι η ειδοποίηση της τουρκικής πλευράς ήταν πολύ αόριστη και δεν επέτρεπε να υπάρξει αποτελεσματική ανταπόκριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ