ΚΟΣΜΟΣ

Ντάισελμπλουμ: Θα υπάρξει «πολύ σύντομα» τεχνική συμφωνία

Ντάισελμπλουμ: Θα υπάρξει «πολύ σύντομα» τεχνική συμφωνία
EPA/OLIVIER HOSLET

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει «πολύ σύντομα» τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για το θέμα της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ελάφρυνση του χρέους εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μπορέσει μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα να εμφανιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και να μιλήσει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο ίδιος είπε πως η Ελλάδα δεσμεύτηκε για μέτρα 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό που θα εφαρμοστούν το 2019 και 1% στο φορολογικό που θα εφαρμοστούν το 2020 εκτός αν δεν πιάνονται οι στόχοι. Στη βάση αυτή υποστήριξε πως η περίοδος των δέκα ετών για τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθεί.

Ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι ο ESM πρέπει να γίνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και να είναι αυτό που θα σχεδιάζει, θα διαπραγματεύεται και θα παρακολουθεί μελλοντικά προγράμματα διάσωσης.

Τέλος, ζήτησε συγγνώμη για την υποτιμητική δήλωση για τα «ποτά και τις γυναίκες» σημειώνοντας πως δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανένα στον ευρωπαϊκό Νότο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ