ΚΟΣΜΟΣ

«Όσο μας προκαλείτε, θα εκτοξεύουμε πυραύλους»: Το μήνυμα της Βόρειας Κορέας προς την Ουάσινγκτον

«Όσο μας προκαλείτε, θα εκτοξεύουμε πυραύλους»: Το μήνυμα της Βόρειας Κορέας προς την Ουάσινγκτον
KCNA/Handout via REUTERS

Οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ, όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις «πράξεις επιθετικότητας», υποσχέθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος της Πιόνγκγιάνγκ, σε μια σπάνια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi.

Την ώρα που Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ βρίσκονται με το... δάχτυλο στη σκανδάλη και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την τακτική των εκατέρωθεν απειλών, ο Σοκ Τσολ Γιουόν, μίλησε στο CNNi και αν και δεν αποκάλυψε πότε ακριβώς η χώρα του θα προχωρήσει στην πολυσυζητημένη έκτη πυρηνική δοκιμή, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η χρονική στιγμή μιας τέτοιας ενέργειας δεν θα επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες.

«Η πυρηνική δοκιμή είναι ένα σημαντικό μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας να ενισχύσουμε τις πυρηνικές δυνάμεις μας», είπε ο βορειοκορεάτης αξιωματούχος και πρόσθεσε πως «όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις εχθρικές πράξεις επιθετικότητας, δεν θα σταματήσουμε ποτέ τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές».

Ο Σοκ Τσολ Γιουόν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Βόρειας Κορέας, δέχθηκε να μιλήσει στο CNNi σε μια στιγμή που η Ουάσινγκτον ασκεί διπλωματικές πιέσεις, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ, η οποία διαρκώς απειλεί με νέες πυρηνικές και πυραυλικές δομικές.

2017 04 15T145609Z 718822313 RC173944F0A0 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA


Πηγή: REUTERS/Sue-Lin Wong

Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει την Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στον «δρόμο του διαλόγου» για να τερματιστούν τα προγράμματά της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και την απόκτηση πυρηνικών όπλων, κυρίως μέσω των επιπρόσθετων οικονομικών κυρώσεων οι οποίες έχουν στόχο να ασκηθεί πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.

2017 04 26T204433Z 1569026012 HP1ED4Q1LM86L RTRMADP 3 NORTHKOREA USA SENATE

«Δεσμευθήκαμε μαζί με υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας να αυξήσουμε την πίεση στη Βόρεια Κορέα για να πείσουμε το καθεστώς (για την ανάγκη) να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου», αναφέρεται σε μια κοινή ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και του διευθυντή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς.


Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque

Οι ΗΠΑ «επιδιώκουν σταθερότητα και την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με ειρηνικά μέσα. Παραμένουμε ανοικτοί (στο να διεξαχθούν) διαπραγματεύσεις για αυτό τον στόχο. Πάντως, παραμένουμε επίσης έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ενισχύεται η αμερικανική παρουσία στην κορεατική χερσόνησο

2017 04 25T014913Z 396880767 RC1FB9DCDB20 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA


Πηγή: Cho Jueong-ho/Yonhap via REUTERS

Μια νέα πυρηνική δοκιμή θα έβαζε σε δοκιμασία την κορεατική χερσόνησο, στην οποία το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί η ένταση, δεδομένης και της έντονης παρουσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Vinson, το οποίο αποκαλύφθηκε πως αρχικά έπλεε προς την αντίθετη κατεύθυνση, πλέον κατευθύνεται προς την κορεατική χερσόνησο, ενώ το πυρηνικό υποβρύχιο USS Michigan, έχει ήδη φτάσει σε λιμάνι της Νότιας Κορέας, όπου την ίδια ώρα αναπτύσσεται το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε λίγες μέρες, ώστε να μετριάσει τις πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας.

2017 04 26T062606Z 798991955 RC19A66AEE40 RTRMADP 3 SOUTHKOREA USA MILITARY DRILL


Πηγή: REUTERS/Kim Hong-Ji

Στον αντίποδα, η Πιόνγκγιάνγκ, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, πραγματοποίησε την Τρίτη μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 85η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεών της.

«Αυτή η άσκηση ήταν μια προειδοποίηση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», είπε στο CNNi ο Σοκ Τσολ Γιουόν, σημειώνοντας πως αποτελεί απάντηση στις επιθετικές κινήσεις των ΗΠΑ.

Σε δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου προχώρησαν οι ΗΠΑ

2017 04 26T143701Z 1358885780 RC192917F0C0 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA


Πηγή: Michael Peterson/USAF/Handout via REUTERS

Στην εκτόξευση ενός διηπειρωτικού μη οπλισμένου βαλλιστικού πυραύλου προχώρησαν την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες, «υπενθυμίζοντας» στην Βόρεια Κορέα ότι κι εκείνες διαθέτουν ένα ισχυρό οπλοστάσιο.

Η εκτόξευση του πυραύλου Minuteman III, βεληνεκούς 6.000 χλμ έγινε από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ, στην Καλιφόρνια και «ταξίδεψε» ως τα νησιά Μάρσαλ, καλύπτοντας μια απόσταση σχεδόν 4.200 μιλίων από το σημείο της εκτόξευσής του, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ