ΚΟΣΜΟΣ

Δεκαήμερη άδεια πατρότητας προτείνει η Κομισιόν

Δεκαήμερη άδεια πατρότητας προτείνει η Κομισιόν
GETTY IMAGES/ ideal image/ Sean Gallup / Staff

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Τετάρτη την πρωτοβουλία της, ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει τουλάχιστον δέκα ημέρες άδεια πατρότητας, για πατέρες που μόλις έχουν αποκτήσει παιδί. Επιπλέον, προτείνεται να δοθούν πέντε ημέρες άδεια τον χρόνο για τη φροντίδα των ηλικιωμένων ή αρρώστων μελών της οικογένειας.

Όλες αυτές οι διευθετήσεις οικογενειακής άδειας θα αποζημιώνονται και η αποζημίωση θα είναι τουλάχιστον ισόποση με το επίδομα ασθενείας, αναφέρει η Επιτροπή.

Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο της Επιτροπής, το οποίο θα γίνει σύντομα και ευρωπαϊκός νόμος, για τον «ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», όπως ονομάζει την πρωτοβουλία αυτή, στην προσπάθειά της να αναδείξει τον κοινωνικό της χαρακτήρα.

Η άδεια πατρότητας είναι μέχρι στιγμής διαφορετική σε κάθε κράτος-μέλος και ρυθμιζόμενη από την εθνική νομοθεσία, με τους άντρες σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα, να έχουν δικαίωμα δύο ημερών, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής.

Εκτός από το δικαίωμα για τους πατέρες να λαμβάνουν τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες άδεια, η πρόταση προβλέπει ότι το ισχύον δικαίωμα τετράμηνης άδειας που είχαν οι γονείς παιδιών έως 8 ετών, μπορεί να επεκταθεί για γονείς παιδιών μέχρι 12 ετών. Το δικαίωμα αυτό δεν είναι πλέον μεταβιβάσιμο από τον πατέρα στην μητέρα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Στόχος είναι να εξισορροπηθεί η επαγγελματική και η προσωπική ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

«Ζούμε στον 21ο αιώνα κι αυτό σημαίνει ότι η στάση μας απέναντι στη ζωή και στην εργασία, απέναντι στις γυναίκες και στους άντρες θα πρέπει να αντιστοιχεί στον αιώνα που ζούμε. Οι κόρες μας και οι γιοι μας δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν τα πρότυπα των γιαγιάδων μας και των παππούδων μας. Δεν υπάρχει μία «σωστή» ισορροπία. Ο σκοπός είναι να υπάρχει δυνατότητα επιλογής», ανέφερε ο Φρανς Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, παρουσιάζοντας τις προτάσεις και πρόσθεσε:

«Είναι καιρός πια να δώσουμε σε όλους τους ανθρώπους πραγματικές επιλογές για τον τρόπο που θα διαμορφώσουν τη ζωή τους: θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, θα ακολουθήσουν τη σταδιοδρομία τους, θα φροντίσουν τους ηλικιωμένους, θα ζήσουν τη ζωή τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ