ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντράγκι «πυροβολεί» τον Σόιμπλε: Είναι ειρωνεία αυτά τα σχόλια

Ο Ντράγκι «πυροβολεί» τον Σόιμπλε: Είναι ειρωνεία αυτά τα σχόλια
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ο "πόλεμος" ανάμεσα στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε εξακολουθεί να μαίνεται και αυτή τη φορά ήταν σειρά του "Super Mario" να εξαπολύσει τα βέλη του κατά της Γερμανίας. Ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ στην καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις υποδείξεις και την κριτική από το Βερολίνο. 

Ο Μάριο Ντράγκι δεν άφησε να πέσει κάτω η κριτική που άσκησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και απάντησε με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως αποτελεί ειρωνεία να ακούει κάποιος τέτοια σχόλια από αυτούς (εννοώντας τον Β. Σόιμπλε) που έδωσαν μάχη για τη θεσμική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η κόντρα των δύο ισχυρών ανδρών της ευρωζώνης βέβαια ξεκινάει από το 2014 και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς η Γερμανία εξακολουθεί να μην αυξάνει τις δαπάνες παρά το γεγονός πως έχει τη δημοσιονομική ευχέρεια, κάτι που η ΕΚΤ δεν βλέπει με καλό μάτι.

Από την άλλη η Γερμανία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να περιορίσει την επιρροή της ΕΚΤ στις γερμανικές τράπεζες, αλλά και να δώσει ένα τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στην αγορά χρηματοικονομικών προϊόντων που σκοπεύει να προχωρήσει η ΕΚΤ.

ntragi10

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Μάλιστα, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε τους μεγαλύτερους φόβους του Βερολίνου, καθώς εμμέσως υπογράμμισε πως η υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχιστεί, καθώς ο στόχος του πληθωρισμού παραμένει ανέφικτος. Επιβεβαίωσε επίσης πως η πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης, το περίφημο QE, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2017 και άφησε να εννοηθεί πως δεν σκοπεύει η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Αντίθετα, άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν ακόμα περισσότερο εάν παραστεί ανάγκη.

ntragi20

Σε αντίθεση με τις γερμανικές φωνές, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάκαμψη της ευρωζώνης επισημαίνοντας με νόημα πως οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Για την ευρωπαϊκή οικονομία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραμένει ακόμα περισσότερο αισιόδοξος απ' ότι στο παρελθόν και επεσήμανε πως μέχρι τα τέλη του 2016 η ανάκαμψη της οικονομίας ήταν επισφαλής, ενώ πλέον κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Ωστόσο, ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ δεν έκρυψε και την ανησυχία του από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας κυρίως τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφορικά με τις κινήσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε πως ο κίνδυνος να προχωρήσει η κυβέρνηση Τραμπ σε μία εμπορική πολιτική προστατευτισμού έχει υποχωρήσει αρκετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ