ΚΟΣΜΟΣ

19χρονος σχεδίαζε να βάλει βόμβες σε συναυλία του Έλτον Τζον

19χρονος σχεδίαζε να βάλει βόμβες σε συναυλία του Έλτον Τζον
Twitter/@metpoliceuk

Ένας 19χρονος ισλαμιστής ομολόγησε σε δικαστήριο του Λονδίνου ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει βομβιστικές επιθέσεις στον εμπορικό δρόμο της Όξφορντ Στριτ αλλά και σε μια συναυλία του Έλτον Τζον. 

Ο Χαρούν Σιέντ, που ζει στο δυτικό Λονδίνο, δήλωσε ένοχος στην κατηγορία της «προετοιμασίας τρομοκρατικών ενεργειών». Ειδικότερα, σχεδίαζε αυτές τις επιθέσεις την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ο νεαρός σκόπευε να τοποθετήσει βόμβες στη μεγαλύτερη εμπορική οδό της βρετανικής πρωτεύουσας αλλά και σε μια συναυλία του Έλτον Τζον, στις 11 Σεπτεμβρίου στο Χάιντ Παρκ, 15 χρόνια μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, ο 19χρονος επικοινωνούσε μέσω του διαδικτύου με έναν άλλον "εξτρεμιστή". Το πρόσωπο αυτό όμως ήταν στην πραγματικότητα ένας πράκτορας των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

Ο δικαστής που ασχολήθηκε με την υπόθεση, ανέβαλε για τον Ιούνιο την έκδοση απόφασης, ούτως ώστε να συνταχθεί προηγουμένως η πραγματογνωμοσύνη των ψυχιάτρων για την πνευματική κατάστασή του. Ο νεαρός πάντως, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία:

Ο Σιέντ παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να αποκτήσει ένα πολυβόλο, περίστροφα, μια βόμβα και ένα γιλέκο για την πραγματοποίηση επίθεσης αυτοκτονίας. Ειδικά για τη βόμβα, είχε ζητήσει να είναι γεμάτη με καρφιά για να την πυροδοτήσει σε κάποιο πολυσύχναστο σημείο, όπως στην Όξφορντ Στριτ.

Σύμφωνα με το AFP, πέρσι τον Ιούνιο ο αδελφός του, Ναντίρ Σιέντ, 23 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη γιατί το 2014 σχεδίαζε να αποκεφαλίσει έναν άνθρωπο, μιμούμενος τη δολοφονία του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι, τον Μάιο του 2013, στο νότιο Λονδίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ