ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν αποκλείεται «θερμό» επεισόδιο με τη Βόρεια Κορέα

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν αποκλείεται «θερμό» επεισόδιο με τη Βόρεια Κορέα
REUTERS/Carlos Barria

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταλήξουμε σε μια μεγάλη, μεγάλη σύγκρουση με την Βόρεια Κορέα», αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που συμπλήρωσε πλέον εκατό ημέρες στον Λευκό Οίκο, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «θα θέλαμε να λύσουμε το θέμα (με τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Πιόνγκγιάνγκ) με διπλωματικό τρόπο, αλλά αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα ως την μεγαλύτερη πρόκλησή του παγκοσμίως και μιλώντας στο Reuters σημείωσε πως ο ίδιος θα ήθελε να λυθεί η κρίση ειρηνικά, πιθανότατα με την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων, ωστόσο η επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Κιμ, βρίσκεται ακόμη πάνω στο τραπέζι.

Η τοποθέτηση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την "υπόσχεση" που έδωσε βορειοκορεάτης ανώτατος αξιωματούχος μιλώντας στο CNNi, ότι οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ, όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις «πράξεις επιθετικότητας».

Σε μια επίδειξη δύναμης, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στην κορεατική χερσόνησο το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, όπου ήδη βρίσκεται το πυρηνικό υποβρύχιο USS Michigan, ενώ ταυτόχρονα έχουν αρχίσει οι εργασίες για την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στις ακτές της Νότιας Κορέας.

Τα πρώτα στοιχεία του συστήματος Thaad έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο έδαφος της Νότιας Κορέας σε γήπεδο γκολφ της κομητείας Σεονγκτζού, σε απόσταση 250 χιλιομέτρων, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου, σε μία συγκυρία έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Σχολιάζοντας τη στάση της Κίνας, της μόνης σημαντικής συμμάχου της Βόρειας Κορέας, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Πεκίνο να κάνει περισσότερα ώστε να καταφέρει να χαλιναγωγήσει την Πιόνγκγιάνγκ, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του προέδρου Ζι Ζιπίνγκ για τις προσπάθειες που καταβάλει στον συγκεκριμένο τομέα, χαρακτηρίζοντάς τον «καλό άνθρωπο».

Να πληρώσει η Νότια Κορέα για το THAAD

2017 04 28T010338Z 1488995006 HP1ED4S02Y187 RTRMADP 3 USA TRUMP


Πηγή:REUTERS/Carlos Barria

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος άμυνας, το οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί στην κορεατική χερσόνησο, ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του, σημειώνοντας πως «ξοδεύουμε δισεκατομμύρια δολάρια, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, αλλά και τη Νότια Κορέα».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε γνωστό πως ζήτησε από την Σεούλ να καλύψει το κόστος της εγκατάστασης του πυραυλικού συστήματος.

«Ενημέρωσα την Νότια Κορέα ότι το σωστό είναι να πληρώσουν. Είναι ένα σύστημα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Είναι φοβερό. Αυτό το πράγμα καταστρέφει τους πυραύλους κατευθείαν στον ουρανό», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πάντως έλαβε ως απάντηση την άρνηση της Σεούλ, η οποία του υπενθύμισε τους όρους της συμφωνίας ασφαλείας που συνδέει εδώ και πάνω από μισό αιώνα τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία ασφαλείας χρονολογείται από τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) και προβλέπει τη «στάθμευση» πάνω από 28.000 αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος της Νότιας Κορέας. Επιπλέον η Σεούλ δεσμεύεται να παρέχει το έδαφος και τις υποδομές και η Ουάσινγκτον να πληρώνει για την ανάπτυξη και λειτουργία των αμυντικών συστημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ