ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα προσφυγή για την ακύρωση του δημοψηφίσματος

Τουρκία: Νέα προσφυγή για την ακύρωση του δημοψηφίσματος
REUTERS/Murad Sezer

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ακύρωση του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου έκανε βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, παρά το ότι έχουν ήδη απορριφθεί οι δύο προηγούμενες προσφυγές. 

Ο Μούσα Τζαμ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαΐκού Κόμματος (CHP), δήλωσε στο Reuters πως υπέβαλε ατομική προσφυγή ανεξάρτητα από εκείνην που αναμένεται να καταθέσει το κόμμα του.

Στην προσφυγή του, ο Τζαμ αναφέρει πως η απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) να δεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα είχε ως συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι «παράνομο και μη αντιπροσωπευτικό της λαϊκής βούλησης».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη το YSK, το 51,4% ψήφισε «Ναι» εγκρίνοντας τις μεγαλύτερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας στη σύγχρονη ιστορία της.

Τα αποτελέσματα, που συνάδουν με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν μερικές ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 16 Απριλίου, δόθηκαν στη δημοσιότητα παρά τις εκκλήσεις του CHP να καθυστερήσει η επίσημη ανακοίνωσή τους έως ότου κριθεί η προσφυγή που είχε καταθέσει. Το YSK και το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψαν ή αρνήθηκαν να εξετάσουν τις προσφυγές του CHP.

Ο Ερντογάν και το στρατόπεδο του «Ναι» έχουν πει πως οι προσφυγές ήταν μια προσπάθεια να υπονομευθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και πως μόνο το YSK έχει δικαιοδοσία για το θέμα.

Παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, το κυβερνών AKP προχωρεί με την εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών που εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Ο Ερντογάν θα ξαναγίνει μέλος του AKP στις 2 Μαΐου, σε σύνοδο του κόμματος, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Αναμένεται να οριστεί υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου.

Βάσει του προηγούμενου Συντάγματος, ο αρχηγός του κράτους έπρεπε να παραμένει αμερόληπτος και να αποκηρύσσει την κομματική δέσμευσή του.

Το πακέτο των 18 τροποποιήσεων του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα δίνει ακόμη στον πρόεδρο την εξουσία να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εκδίδει διατάγματα επίβλεψης των υπουργείων χωρίς έγκριση του κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ