ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρώπη ενωμένη ορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές του Brexit (pics&vids)

Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρώπη ενωμένη ορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές του Brexit (pics&vids)
REUTERS/Hannah McKay

Το κλίμα ενότητας των «27» της Ευρώπης αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, όπου θα συζητηθούν εις βάθος όλα όσα έχουν να κάνουν με τα επόμενα βήματα του Brexit και τις κατευθυντήριες γραμμές του «διαζυγίου»

«Υπάρχουν θέματα στα οποία τα κράτη μέλη δεν συμφωνούν. Προφανώς στο Brexit οι 27 έχουν την ίδια θέση», επισήμανε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος παράλληλα, ομολόγησε πως οι προετοιμασίες για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής διέψευσαν τα προγνωστικά του και διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα.

Το ευρωπαϊκό μέτωπο απηχεί την προειδοποίηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει καταγγείλει τις «ψευδαισθήσεις» ορισμένων βρετανών αξιωματούχων, ξεκινώντας μια λεκτική «κονταρομαχία» με την Τερέζα Μέι.

Μετά το Brexit παύουν τα πλεονεκτήματα, λέει ο Σόιμπλε

Από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε κάλεσε την Βρετανία πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα έχει κανένα πλεονέκτημα έναντι των 27 ομολόγων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της από αυτή

«Τίποτα δεν είναι δωρεάν», ξεκαθάρισε ο Σόιμπλε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται στα έντυπα του ομίλου Funke χρησιμοποιώντας μια πολύ γνωστή έκφραση στα αγγλικά («There is no free lunch») και πρόσθεσε «οι Βρετανοί πρέπει να το ξέρουν αυτό».

«Δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε τη Βρετανία. Αλλά επίσης δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Βρετανία δεν πρέπει να έχει πλεονεκτήματα μετά την έξοδό της που δεν έχουν άλλες χώρες», προσέθεσε ο ισχυρός άντρας της Γερμανίας.

Από το Λονδίνο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός κατηγόρησε την υπόλοιπη ΕΕ ότι «ενώνεται εναντίον» του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έχει δίκιο», απάντησε ευρωπαίος διπλωμάτης, συμβουλεύοντας την Μέι «να μην υποτιμά τη δέσμευση για ενότητα» που έχουν αναλάβει οι 27.

Κοινή θέση Ε.Ε για το Brexit

«Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάσθηκε εννέα μήνες για να ετοιμάσει την ανακοίνωση της αποχώρησής του», υπογράμμισε ειρωνικά ο υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος. «Οι 27 θα έχουν μια κοινή θέση για το Brexit έναν μήνα αφότου» το Λονδίνο έθεσε επισήμως σε κίνηση, στις 29 Μαρτίου, τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ.

Αυτές οι «κατευθύνσεις» θα προσδιορίσουν τη «σταδιακή» προσέγγιση που προκρίνεται από τους Ευρωπαίους καθώς και την αρχή της «επαρκούς προόδου» που πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για τη «μελλοντική σχέση» ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το «αγκάθι» των 60 δισεκατομμυρίων

«Πριν μιλήσουμε για το μέλλον μας, οφείλουμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα του παρελθόντος», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκληση την οποία απηύθυνε στους 27 ηγέτες για τη σημερινή σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, δεν είναι μόνο ένα «ζήτημα τακτικής»: «Δεδομένου του περιορισμένου χρόνου (δύο χρόνια σύμφωνα με το άρθρο 50 που αφορά την αποχώρηση ενός κράτους μέλους), είναι η μόνη δυνατή προσέγγιση».

Η ΕΕ των 27 θεωρεί ότι στη συμφωνία αποχώρησης πρέπει να λυθούν τρία σημαντικά και αλληλένδετα προβλήματα.

Ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών, κυρίως των 3 εκατομμυρίων ευρωπαίων υπηκόων που ζουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο (αλλά και του ενός εκατομμυρίου Βρετανών που έχουν εγκατασταθεί στην υπόλοιπη ΕΕ).

Τα δύο μέρη πρέπει επίσης να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης για την εξόφληση των λογαριασμών, ένα θέμα που είναι πιθανόν το πιο ευαίσθητο πολιτικά. Ο λογαριασμός αναμένεται αλμυρός για το Λονδίνο, καθώς υπολογίζεται σε περίπου 60 δισεκ. ευρώ.

Το ιρλανδικό ζήτημα

«Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση, για να δούμε ποια στοιχεία του παθητικού πρέπει να περιληφθούν και ποια θα εξαιρεθούν», προείπε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι 27 θα κρίνουν οι ίδιοι την πρόοδο πριν περάσουν στην επόμενη φάση, ίσως πριν από το τέλος της χρονιάς, «αν τα πράγματα πάνε καλά», λέει ο υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το τρίτο σημείο αφορά «το ιρλανδικό ζήτημα». Ουδείς επιθυμεί να δει να αποκαθίσταται ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας ούτε να αμφισβητηθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες που με κόπο επιτεύχθηκαν έπειτα από 30 χρόνια «Ταραχών» και περισσότερους από 3.000 νεκρούς.

2017 04 06T123544Z 480664954 LR1ED460YZ9AG RTRMADP 3 BRITAIN EU TUSK

(REUTERS/Hannah McKay)

Οι 27 θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να εξετάζουν το ζήτημα των δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών που έχουν σήμερα την έδρα τους στο Λονδίνο, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ, EBA) και του Ευρωπαϊκου Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που θα μετακομίσουν για να παραμείνουν στην επικράτεια της ΕΕ.

Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύσει την πρότασή της για τις «κατευθυντήριες γραμμές» των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα είναι λεπτομερέστερες και θα βασίζονται στις κατευθύνσεις αυτές. Η υιοθέτησή τους από τους 27 προβλέπεται να γίνει στις 22 Μαΐου.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, τις οποίες προκήρυξε η Τερέζα Μέι για να ενισχύσει την πολιτική της στήριξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ