ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτες 100 ημέρες της Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Οι πρώτες 100 ημέρες της Μελάνια Τραμπ στον Λευκό Οίκο
REUTERS/Yuri Gripas

Στις 28 Απριλίου συμπληρώθηκαν οι κρίσιμες 100 μέρες του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από σημαντικές αλλαγές αλλά και καίριες κινήσεις, όπως την ρίψη της ‘μητέρας των βομβών’ στο Αφγανιστάν. Είναι μια περίοδος συμβολική και χαρακτηρίζει ολόκληρη τη θητεία του εκάστοτε πλανητάρχη αλλά και τις θέσεις του. Παράλληλα όμως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ οι Αμερικανοί έχουν τα βλέμματά τους πάνω και στις κινήσεις της Πρώτης Κυρίας.

Οι πρώτες 100 ημέρες της Μελάνια Τραμπ χαρακτηρίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την απουσία της από την Ουάσιγκτον και τα φώτα της δημοσιότητας. Προχώρησε σε μια πρωτοφανή και ανεξάρτητη απόφαση να μείνει στην προηγούμενη οικία της οικογένειας, τον 'Trump Tower' στη Νέα Υόρκη με τον 11χρονο γιο της Μπάρον, μέχρι να ολοκληρώσει χωρίς αλλαγές την σχολική του χρονιά.

Ακόμα είναι ασαφές για το πότε ακριβώς η Πρώτη Κυρία θα μετακομίσει επίσημα στον Λευκό Οίκο, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η μέρα δεν θα αργήσει, καθώς ο εσωτερικός διακοσμητής ττης προεδρικής κατοικίας έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει αλλαγές στο χώρο, για να υποδεχτεί όλα τα μέλη της οικογένειας Τραμπ.

Ο ρόλος όμως της Πρώτης Κυρίας, όπως σημειώνει το CNNi δεν συνοδεύεται από κάποιο εγχειρίδιο οδηγιών, αλλά σηματοδοτείται από τα έργα των προηγούμενων Πρώτων Κυριών. Η Μελάνια, που δεν έχει γεννηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά στη Σλοβενία, φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα με την νέα της θέση.

«Το γεγονός ότι δεν μεγάλωσε στις ΗΠΑ καθιστά το νέο της έργο πιο δύσκολο γιατί είναι μια θέση χωρίς ορισμό και περιγραφή εργασίας. Δεν μεγάλωσε βλέποντας τις Πρώτες Κυρίες να είναι μέρος του αμερικανικού πολιτισμού», δήλωσε στο CNNi, η Κέιτ Άντερσον Μπρόουερ, συγγραφέας του βιβλίου "Πρώτες Κυρίες: Η Χάρη και η Δύναμη των Μοντέρνων Πρώτων Κυριών της Αμερικής”.

«Έχουμε δει ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν την Πρώτη Κυρία να συμμετάσχει στην πολιτική, γι 'αυτό χαράζει έναν πιο ιδιωτικό, λιγότερο πολιτικό ρόλο από ό, τι έχουμε δει ποτέ», εξηγεί η ίδια.

Η Μελάνια, έχει χαράξει τον δικό της δρόμο, εκτελώντας το παραδοσιακό πρώτο καθήκον, αυτό της επίσημης οικοδέσποινας της Αμερικής. Αρχικά ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον σπάνια, αλλά όλο και πιο συχνά τις τελευταίες εβδομάδες.

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εκδηλώσεις, φιλοξενώντας το 179ο ετήσιο ‘’Easter Egg Roll’’ στον Λευκό Οίκο και καλωσορίζοντας τους ξένους ηγέτες και τις συζύγους τους στις επισκέψεις τους στην προεδρική κατοικία.

Για πρώτη φορά, η Μελάνια Τραμπ έδωσε την πρώτη της ομιλία τον περασμένο μήνα στην απονομή των 13 βραβείων που έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον πολιτικό και κοινωνικό ακτιβισμό στη χώρα τους.

«Πρέπει τώρα να αρχίσουμε να μαχόμαστε εναντίον των παλιών μας φόβων και να πολεμάμε υπέρ της δικαιοσύνης. Να υψώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στο κακό και τις αδικίες, όπου κι αν λαμβάνουν χώρα», είπε η Μελάνια Τραμπ.

«Ως ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να δοθούν μεγαλύτερες εξουσίες στις γυναίκες και σεβασμός στους ανθρώπους κάθε προέλευσης και κάθε εθνικότητας. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι ανήκουμε όλοι στην ίδια φυλή, την ανθρώπινη», ανέφερε ακόμη, δείχνοντας πως είναι μια Κυρία που έχει άποψη.

Στις 9 Μαίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έδωσε ακόμη μια ομιλία για τις γυναίκες όλου του κόσμου και τα δικαιώματά τους.

«Ως μετανάστρια κι εγώ, έχοντας μεγαλώσει σε μια κομμουνιστική κοινωνία, γνωρίζω καλά την αξία και τη σημασία της ελευθερίας και των ίσων ευκαιριών – ιδανικά πάνω στα οποία ιδρύθηκε αυτό το μεγάλο κράτος και συνεχίζει να προχωρά στο διάβα της ιστορίας» ανέφερε κατά την ομιλία της η Μελάνια Τραμπ, σημειώνοντας πως:

Φρικαλεότητες που υφίστανται ακόμα οι γυναίκες, όπως η υποδούλωση και η σεξουαλική κακοποίηση, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί. Να θυμόμαστε αυτές τις γυναίκες στην καθημερινή μας προσευχή και να προσπαθήσουμε να τις απελευθερώσουμε από αυτές τις απάνθρωπες περιστάσεις.

Η Μελάνια δεν έχει δώσει ακόμη την πρώτη της συνέντευξη, από το πόστο της Πρώτης Κυρίας, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν να έρθει αυτή η μέρα, ώστε να την γνωρίσουν λίγο καλύτερα.

Είναι άλλωστε η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ήρθε για να μείνει, για να γράψει και αυτή τη δική της ιστορία.

Melania Trump finds her way in her first 100 days, By Betsy Klein, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ