ΚΟΣΜΟΣ

Τελευταίες ελπίδες για εκτόνωση της έντασης στα Σκόπια

Τελευταίες ελπίδες για εκτόνωση της έντασης στα Σκόπια
REUTERS/Ognen Teofilovski

Στον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν έχουν στηριχτεί οι ελπίδες για την εκτόνωση της έντασης στην πΓΔΜ. Ο Μπράιαν αναμένεται να ταξιδέψει στην χώρα εντός της ημέρας την ώρα που η πολιτική κρίση απειλεί με αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους και μένει να φανεί εάν οι πιέσεις που θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν από τον απεσταλμένο της αμερικανικής κυβέρνησης, θα τις οδηγήσουν στον δρόμο του διαλόγου και της συναίνεσης.

Εάν και ο Αμερικανός αξιωματούχος αποτύχει στην πρωτοβουλία του, τότε το φάσμα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης είναι σίγουρο ότι θα έρθει πιο κοντά, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι μέχρι τώρα πάντως εκκλήσεις και παραινέσεις από την ΕΕ, τις ΗΠΑ αλλά και τις όμορες χώρες προς την πολιτική τάξη στα Σκόπια για τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και διάλογο για την άρση του αδιεξόδου δεν απέφεραν τίποτα.

Ούτε είναι πολλοί εκείνοι που αισιοδοξούν ότι ο κ. Χόιτ θα μπορέσει να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους Νίκολα Γκρούεφσκι και Ζόραν Ζάεφ και πολύ περισσότερο να τους κάνει να ομονοήσουν.

Ουσιαστικά «ακέφαλη η χώρα»

Η χώρα είναι από τις 11 Δεκεμβρίου, οπότε διεξήχθησαν οι εκλογές, χωρίς κυβέρνηση- τύποις κυβερνάει η υπηρεσιακή που όμως δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις-, η οικονομία βυθίζεται στο χάος, τα πολιτικά και εθνοτικά μίση έχουν ανέβει στα ύψη και η πΓΔΜ εμφανίζει την εικόνα μιας ετοιμόρροπης χώρας.

Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας εξακολουθεί να αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μαζί με τους βουλευτές των τριών αλβανικών κομμάτων συγκροτούν πλειοψηφία για να κυβερνήσουν και ο Γκρούεφσκι αξιώνει νέες εκλογές, που όμως όλα τα άλλα κόμματα αρνούνται.

Ο συνασπισμός Σοσιλαδημοκρατικής Ένωσης και αλβανικών κομμάτων εμφανίζεται αποφασισμένος, μολονότι δεν το δηλώνει ανοιχτά, να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την εντολή του Πρόεδρου, στα πρότυπα της (επεισοδιακής) εκλογής προέδρου Βουλής από το Κοινοβούλιο.

2017 04 28T103728Z 1529387406 RC1FD7146F10 RTRMADP 3 MACEDONIA POLITICS

(REUTERS/Stoyan Nenov)

Πέραν του ότι το σενάριο αυτό διακινείται ευρέως στα Σκόπια, το υπαινίχθηκε και η αντιπρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ραντμίλα Σεκερίνκα σε συνέντευξή της στους απεσταλμένους του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια.

Μια τέτοια κίνηση ωστόσο θα ήταν υψηλού ρίσκου, καθώς δεν θα έχουν τηρηθεί οι συνταγματικές διαδικασίες τις οποίες μπλοκάρει ο ... «θεματοφύλακας» τους, Ιβανώφ.

Ούτε όμως είναι σίγουρο πως θα της παραδώσει την εξουσία η ελεγχόμενη από τον Γκρούεφσκι υφιστάμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση. Και ακόμα: δύσκολα μπορεί να διανοηθεί κανείς πώς θα μπορέσει να επιβληθεί μια τέτοια κυβέρνηση σ’ έναν ολόκληρο κρατικό μηχανισμό δεμένο γερά με το κόμμα του Γκρούεφσκι και πολύ περισσότερο να τον θέσει σε κίνηση.

Η «αιματηρή» εκλογή του νέου προέδρου

Τα αιματηρά γεγονότα στο Κοινοβούλιο με αφορμή την «πραξικοπηματική» - κατά τον Γκρούεφσκι – εκλογή του νέου προέδρου, Αλβανού (για πρώτη φορά) Τααλάτ Τζαφέρι είναι μια ένδειξη για το πού μπορεί να φτάσουν τα πράγματα εάν επιχειρηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης, εκτός προβλεπόμενων διαδικασιών.

2017 04 27T212935Z 327298165 RC18063B2F60 RTRMADP 3 MACEDONIA POLITICS

(REUTERS/Stringer)

Παρά ταύτα, η έμμεση αναγνώριση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, της διαδικασίας εκλογής προέδρου του Κοινοβουλίου, φέρεται να ενθαρρύνει τον Ζάεφ και τους Αλβανούς συμμάχους του να προχωρήσουν καθώς διαθέτουν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σε μια τέτοια περίπτωση και με τον Γκρούεφσκι και τους φανατικούς οπαδούς του στα «κεραμίδια», ο πολιτικός διχασμός θα γίνει ακόμα πιο μεγάλος και η σπίθα πολύ εύκολα θα μπορεί να πέσει στη συσσωρευμένη εύφλεκτη ύλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ