ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις εξαρτάται μια νέα διάσκεψη

Κυπριακό: Από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις εξαρτάται μια νέα διάσκεψη
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νέα διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό ενημερώθηκε με την επιστροφή του στην Κύπρο από το εξωτερικό ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με αυτά, φαίνεται να μεθοδεύεται νέα διάσκεψη για το Κυπριακό πριν από το τέλος Ιουλίου για να «παγώσουν» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, σε γραπτή του δήλωση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος καθιστά σαφές πως το εάν και κατά πόσο, θα υπάρξει μια ανάλογη εξέλιξη «είναι κάτι που θα εξαρτηθεί απολύτως από την πρόοδο που θα παρουσιαστεί στον εν εξελίξει διάλογο».

Στη δήλωση του, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει με έμφαση πως ο εν εξελίξει διάλογος για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος «δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να επηρεάσει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ως εκ τούτου, προστίθεται, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας «θα υλοποιηθούν με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα», που έχει υπογραφεί μεταξύ του κράτους και των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Στη δήλωση επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα πάψει με αποφασιστικότητα να διαπραγματεύεται «προκειμένου να εξευρεθεί όχι η όποια λύση, αλλά να επιτευχθεί συμφωνία που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα λειτουργικό, βιώσιμο, ευρωπαϊκό κράτος που θα σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ