ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Και η Κίνα ύποπτη για τις υποκλοπές των μηνυμάτων στις εκλογές

Τραμπ: Και η Κίνα ύποπτη για τις υποκλοπές των μηνυμάτων στις εκλογές
REUTERS/Carlo Allegri

Η Κίνα φαίνεται πιθανώς να εμπλέκεται στην υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στελεχών του Δημοκρατικούς Κόμματος, που είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η νέα αυτή εικασία, έρχεται σε αντίθεση με την άποψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που υποστηρίζουν ότι οι υποκλοπές είχαν οργανωθεί από τη Μόσχα.

Σε συνέντευξη στο κανάλι CBS, το κείμενο της οποίας εκδόθηκε την Κυριακή, ο Τραμπ δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό του, τον οποίο είχε εκφράσει πρώτη φορά την παραμονή των εκλογών στις 8 Νοεμβρίου. «Εάν δεν πιάσετε έναν χάκερ, εντάξει, στην πράξη, είναι πολύ δύσκολο να πείτε ποιός έκανε την παραβίαση», είπε στη συνέντευξη του ο Τραμπ. «Θα μπορούσε να είναι η Κίνα, θα μπορούσαν να είναι πολλές άλλες ομάδες», πρόσθεσε.

Οι χάκερ συγκλόνισαν την προεκλογική καμπάνια δημοσιεύοντας ηλεκτρονικά μηνύματα στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος και βοηθών της υποψήφιας του κόμματος για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον που τους έφεραν σε δύσκολη θέση.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει απορρίψει δηλώσεις στελεχών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Μόσχα είχε παραβιάσει τα συστήματα των Δημοκρατικών για να βοηθήσει τον ίδιο να κερδίσει τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης με την Κλίντον, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Κίνα ήταν μεταξύ πολλών πιθανών υπόπτων για τις υποκλοπές, οι οποίοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ακόμα «και κάποιον ξαπλωτό στο κρεβάτι του που ζυγίζει 400 λίβρες (181 κιλά)».

Όπως και η Ρωσία, η Κίνα είναι μακροχρόνιος αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών στον κυβερνοχώρο. Πρόσφατα ο Τραμπ έχει αμβλύνει την κριτική του εναντίον των εμπορικών πρακτικών της Κίνας, καθώς η Ουάσιγκτον αναζητά την υποστήριξη του Πεκίνου για να μειώσει τις στρατιωτικές εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Προτού εκλεγεί ο Τραμπ στην προεδρία, υποσχέθηκε να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μόσχα. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη στις υποκλοπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ