ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά: Επεισόδια με διαδηλωτές και αστυνομικούς στην πλατεία Ταξίμ (pics)

Πρωτομαγιά: Επεισόδια με διαδηλωτές και αστυνομικούς στην πλατεία Ταξίμ (pics)
REUTERS/Umit Bektas

Η Πρωτομαγιά στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, με την επιβολή απαγόρευσης των συγκεντρώσεων στην πλατεία Ταξίμ είναι και πάλι επεισοδιακή. Δεκάδες άτομα έχουν βγει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. 

Μετά την αιματηρή συγκέντρωση του 1977 οι συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ ήταν απαγορευμένες. Μετά από 32 χρόνια, επιτράπηκαν από την κυβέρνηση του Ερντογάν, αλλά από το 2013 η πλατεία είναι πλέον μόνιμα απαγορευμένη για τα συνδικάτα.

Ωστόσο, ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών που ήθελαν να φθάσουν στην πλατεία, συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Reuters και έγιναν ρίψεις δακρυγόνων.

640x640 3 copy copy

REUTERS/Murad Sezer

640x640 4 copy

REUTERS/Umit Bektas

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση που διαλύθηκε από την αστυνομία –κυρίως μέλη διαφόρων αριστερών οργανώσεων– κρατούσαν πλακάτ και πανώ όπου είχαν γράψει αντικυβερνητικά συνθήματα όπως "Ζήτω η Πρωτομαγιά, όχι στον δικτάτορα!". Τουλάχιστον ένας άνθρωπος συνελήφθη.

640x640 7 copy

REUTERS/Murad Sezer

Φέτος και με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, τα μεγάλα συνδικάτα συμβιβάστηκαν με εορτασμό στην πλατεία όπου γίνεται η λαϊκή στο Μπακίρκιοϊ.

640x640

REUTERS/Osman Orsal

640x640 2 copy copy copy

REUTERS/Umit Bektas

Το μετρό δεν σταματάει σε τέσσερις στάσεις που είναι σχετικά κοντά στην πλατεία Ταξίμ, ενώ έχουν αποκλειστεί και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο σημείο. Η πρόσβαση και από την θάλασσα έχει εμποδιστεί και παραμένουν κλειστές οι αποβάθρες Καμπάτας, Καράκιοϊ και Μπεσίκτας.

Στην αποκλεισμένη πλατεία Ταξίμ, επετράπη το πρωί σε μικρότερα συνδικάτα, με επικεφαλής το HAK-IS, να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του 1977. Μετά από σύντομη ομιλία του προέδρου του HAK-IS, η μικρή αντιπροσωπευτική ομάδα λίγων δεκάδων ατόμων έφυγε από την πλατεία, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.

640x640 5 copy

REUTERS/Osman Orsal

Νωρίτερα, είχαν προσαχθεί από την αστυνομία δύο γυναίκες που επιχείρησαν να φωνάξουν συνθήματα στην πλευρά το πάρκου Γκεζί της πλατείας Ταξίμ.

640x640 6 copy

REUTERS/Kemal Aslan

Το Σάββατο, η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές, σε εφόδους που έκανε μετά από πληροφορίες ότι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων θα αναμειχθούν στο πλήθος μεταξύ των εργατών για να προκαλέσουν επεισόδια.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ