ΚΟΣΜΟΣ

Η δομή και όχι το μέγεθος του εγκεφάλου σχετίζεται με την ευφυΐα

Η δομή και όχι το μέγεθος του εγκεφάλου σχετίζεται με την ευφυΐα
Γεωργός θερίζει ορυζώνα δίπλα στο άγαλμα του καλλιτέχνη Suharyanto Tri, με τίτλο «Planting Brain" στο χωριό Nitiprayan στην Ινδονησία (2012) Reuters/Dwi Oblo

Και όμως το μέγεθος δεν μετρά. Αυτό αποκάλυψε επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης για τον τρόπο που δομείται ο εγκέφαλος και πώς σχετίζεται με την ευφυΐα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ευφυΐα είναι απόρροια ενός συνδυασμού, της δομής του εγκεφαλικού φλοιού, του μεσεγκέφαλου και της παρεγκεφαλίδας καθώς και η καλή σύνδεση της λευκής ουσίας με τη φαιά ουσία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες, που συνήθως έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες, δεν παρουσιάζουν πιο αυξημένες γνωσιακές ικανότητες από αυτές. Αντιθέτως, οι άνθρωποι με ανώμαλα μεγάλο εγκέφαλο στα τεστ ευφυίας είχαν επιδόσεις κάτω του μέσου όρου.

Ο Γιάκομπ Πίτσνιγκ, ερευνητής των γνωσιακών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, εξήγησε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, ότι οι επιστήμονες "υπερεκτιμούσαν" την υποτιθέμενη σχέση του μεγέθους του εγκεφάλου με τις διανοητικές επιδόσεις του ανθρώπου.

Σύμφωνα με το ΑPA, o Πίτσνιγκ και η ομάδα του συνέθεσαν 88 σχετικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 8.000 άνθρωποι, και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ