ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία προεδρικές εκλογές: Όταν η Λεπέν αντέγραψε τον Φιγιόν

Γαλλία προεδρικές εκλογές: Όταν η Λεπέν αντέγραψε τον Φιγιόν
REUTERS/Yves Herman/File Photo

Υπόλογη για λογοκλοπή είναι η Μαρίν Λεπέν, μετά την προεκλογική ομιλία που εκφώνησε τη Δευτέρα, η οποία σε αρκετά σημεία της θύμιζε πολύ μια ομιλία του Φρανσουά Φιγιόν πριν από μόλις δύο εβδομάδες.

Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου για την προεδρία της Γαλλίας, φέρεται να χρησιμοποίησε τουλάχιστον τέσσερις παραγράφους από την ομιλία που είχε εκφωνήσει στις 15 Απριλίου ο υποψήφιος της Δεξιάς, και μάλιστα αυτολεξεί!

Τα «κοινά» σημεία των δύο ομιλιών αφορούσαν την σημασία της γεωγραφικής θέσης της Γαλλίας, τη διατήρηση των συνόρων της, το πόσο σημαντική είναι η γαλλική γλώσσα, ενώ αμφότεροι μίλησαν-με τα ίδια λόγια- για το ότι ο 21ος αιώνας θα πρέπει να «κυλήσει» με τρόπο που θα φέρει τη σφραγίδα της χώρας.

Η Λεπέν, που προσωρινά αποχώρησε από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου, σε μια προσπάθεια να διευρύνει την απήχησή της στον γαλλικό λαό λίγες μέρες πριν τον καθοριστικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, χρησιμοποίησε ακριβώς τα λόγια του Φιγιόν, ο οποίος με τη σειρά του είχε χρησιμοποιήσει φράσεις του Ζωρζ Κλεμανσώ, του Γάλλου πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και του συγγραφέα Αντρέ Μαλρώ.

Όμως η αντιγραφή δεν πέρασε απαρατήρητη, και πριν καλά καλά η Μαρίν Λεπέν προλάβει να κατέβει από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσής της στο Βιλπάντ, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο Twitter, «υπογραμμίζοντας» τις ομοιότητες που είχαν οι ομιλίες της Λεπέν και του Φιγιόν.

«Η ομοιότητα δεν σταματά σε αυτό το απόσπασμα», γράφει η γαλλική εφημερίδα Liberation, σημειώνοντας πως και σε άλλα σημεία της ομιλίας της, η Μαρίν Λεπέν φαίνεται πως «εμπνεύστηκε» από εκείνη του Φρανσουά Φιγιόν.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί λογοκλοπής, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «ήταν ένα σύντομο πέρασμα σε μια ομιλία για τη Γαλλία», από την πλευρά της υποψήφιας που όπως φαίνεται δεν είναι αιρετική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ