ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν ξανά στο «τιμόνι» του AKP

Ο Ερντογάν ξανά στο «τιμόνι» του AKP
REUTERS/Umit Bektas

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στους κόλπους του ισλαμο-συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος περίπου, τρία χρόνια αφότου αποχώρησε από αυτό, θέτοντας σε εφαρμογή ένα από τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα σις 16 Απριλίου.

Ο Ερντογάν, ο οποίος διέκοψε επίσημα τους δεσμούς του με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) όταν εξελέγη πρόεδρος το 2014, υπέγραψε ένα έγγραφο την Τρίτη, επισημοποιώντας την επιστροφή του στο κόμμα, στη διάρκεια μιας τελετής στην έδρα του κόμματος.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έτυχε πομπώδους υποδοχής στην έδρα του AKP, του οποίου υπήρξε ένας από τους ιδρυτές το 2001, έθεσε σε εφαρμογή με την υπογραφή του ένα από τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος μπορεί στο εξής να είναι μέλος ενός πολιτικού κόμματος. Το μέτρο αυτό είναι το πρώτο του κειμένου το οποίο τίθεται σε εφαρμογή, καθώς η πλειονότητα των άλλων όρων τίθεται σε ισχύ το 2019.

«Καλώς ήρθατε. Μας έχετε τιμήσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά την υπογραφή του εγγράφου, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

640x640 7

Prime Minister's Press Office/Handout via REUTERS (Ο Γιλντρίμ κάνει δηλώσεις στην Άγκυρα/Φωτο αρχείου)

Ως μέλος του AKP ο Ερντογάν πλέον θα μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία του στη διάρκεια ενός έκτακτου συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 21 Μαΐου, αντικαθιστώντας τον νυν πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ που είναι πρόεδρος του κόμματος από το 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ