ΚΟΣΜΟΣ

Ανταλλαγή πυρών σε προάστιο του Παρισιού

Ανταλλαγή πυρών σε προάστιο του Παρισιού
Ύποπτος απομακρύνεται δίχως ρούχα υπό το φόβο να είχε παγιδεύσει το σώμα του με εκρηκτικά Reuters/Jacky Naegelen

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης η μεγάλη επιχείρηση του στρατού και της αστυνομίας στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού που είχε στόχο τον εγκέφαλο του μακελειού της Παρασκευής. Απολογισμός: Δύο νεκροί -ανάμεσά τους η γυναίκα καμικάζι που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη- εφτά συλληφθέντες και πέντε αστυνομικοί τραυματίες

[12:48] Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε το τέλος της επιχείρησης ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν δύο νεκροί, έγιναν επτά συλλήψεις και πέντε αστυνομικοί είναι τραυματισμένοι.

[12:40] Με tweet της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Ντίζελ, ο σκύλος της αστυνομίας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής.

[12:07] Αστυνομικές πηγές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για δεύτερο νεκρό ύποπτο στην διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής στο Σεν Ντενί.
Η εισαγγελία του Παρισιού μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο ενός προσώπου, μιας γυναίκας που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη.

[11:44] Σύμφωνα με την Λε Φιγκαρό, δεκαπέντε άνθρωποι, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, απομακρύνθηκαν από την πολυκατοικία, όπου έγινε η αστυνομική επιδρομή, ενώ τους προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη.

[11:40] Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Ελυζέ με παρόντες τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βάλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ, τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και την υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά.

[11:26] Φαίνεται ότι ο άνδρας που νοίκιασε το διαμέρισμα είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες από την αστυνομία.
Μιλούσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP,«υπό το καθεστώς ανωνυμίας», πριν η αστυνομία του περάσει χειροπέδες.

Reuters

«Ένας φίλος μου ζήτησε να βολέψω δύο φίλους του για δύο ημέρες. Είπα ότι δεν υπάρχουν στρώματα, μου είπαν "κανένα πρόβλημα" ήθελαν μόνο νερό και να προσευχηθούν. Μου ζήτησαν αυτή την χάρη και την έκανα. Δεν ήξερα ότι ήταν τρομοκράτες.»
Το AFP μεταδίδει ότι και η σύντροφος του βρίσκεται υπό κράτηση.

[11:18] Με tweet της η γαλλική αστυνομία ενημερώνει ότι η επιχείρηση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Πέντε αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.

[11:04] Νέοι πυροβολισμοί στο Σεν Ντενί

[11:00] Το κανάλι BFMTV μεταδίδει ότι συνομίλησε με τον άνδρα που νοίκιασε το διαμέρισμα στους υπόπτους στο Σεν Ντενί. Ο άνδρας, ο οποίος διαμένει στην οδό Κορμπιγιόν 8, δήλωσε στο κανάλι ότι δύο Βέλγοι νοίκιασαν το διαμέρισμα.

[10:18] Κλειστός κεντρικός σταθμός του μετρό στο Παρίσι λόγω εντοπισμού ύποπτου δέματος

Le Monde

[10:16] Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας του Παρισιού:

  • Η επιδρομή της αστυνομίας στο Σεν Ντενί, που ξεκίνησε στις 4:20 το πρωί, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
  • Μια γυναίκα είναι νεκρή αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη.
  • Τρεις άνδρες, που βρίσκονταν κρυμμένοι στο διαμέρισμα, συνελήφθησαν από την ομάδα RAID. Οι ταυτότητες τους δεν έγιναν γνωστές.
  • Ένας άνδρας και μια γυναίκα συνελήφθησαν από γειτονικό διαμέρισμα.
  • Συγγενικά πρόσωπα του Ισμαήλ Ομάρ και του Σάμι Αμιμούρ Μοστεφάι, των δύο δραστών των επιθέσεων στο Μπατακλάν, έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

[10:12] Σύμφωνα με την Μοντ, έχουν συλληφθεί τρεις από τους ταμπουρωμένους στο σημείο της επιδρομής καθώς και ακόμη δυο, ένας άνδρας και μια γυναίκα, που βρίσκονταν σε γειτονικό διαμέρισμα.

Video από την επιδρομή της αστυνομίας στο Σεν Ντενί.

[9:21] Το BFMTV κάνει λόγο για ένα νεκρό πολίτη που βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά. Επίσης αναφέρει ότι ένας ή δύο ύποπτοι βρίσκονται ακόμη στο διαμέρισμα.

[9:09] Αναφορές ότι η αστυνομία αναζητεί ακόμη έναν άνδρα χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται μέσα στο διαμέρισμα ή αν έχει διαφύγει.

[Tι γνωρίζουμε μέχρι τώρα]

Μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης των βασικών υπόπτων της σφαγής της Παρασκευής στο Παρίσι, εξελίσσεται από νωρίς το πρωί στο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας Σεν-Ντενί. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για δύο ή τρείς νεκρούς – ανάμεσά τους και μία γυναίκα η οποία φέρεται να πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη. Έχουν συλληφθεί τρείς.

Τα γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στόχος της αστυνομικής επιχείρησης είναι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος των επιθέσεων και μέχρι σήμερα οι αρχές πίστευαν ότι βρίσκεται στη Συρία. Μαζί με τον Αμπαούντ πιστεύεται ότι βρίσκεται στο κτίριο του Σεν-Ντενί και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ αλλά και ακόμα ένας τζιχαντιστής που θεωρείται ο ένατος δράστης της σφαγής της Παρασκευής.

Δείτε ποιοί είναι οι ύποπτοι για τη σφαγή στο Παρίσι

Η γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται σε στρατιωτικό κλοιό καθώς μαζί με την αστυνομία επιχειρούν και περίπου 100 στρατιώτες.Στο Σεν Ντενί εξελίσσονται πρωτόγνωρες –για ευρωπαϊκή πρωτεύουσα– σκηνές καθώς η ανταλλαγή πυροβολισμών είχε διάρκεια τριών ωρών ενώ ακούστηκαν και αρκετές εκρήξεις. Οι κάτοικοι του προαστίου διατάχθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σεν-Ντενί είναι κλειστοί με στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις της αστυνομία να έχουν αναπτυχθεί τριγύρω.

[8:58] Γάλλος δημοσιογράφος αναφέρει ότι η επιδρομή στρατού-αστυνομίας βαίνει προς το τέλος της. Μένει να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν 3 νεκρούς και 3 συλλήψεις.

[8:54] Γαλλίδα δημοσιογράφος κάνει λόγο για "εμπόλεμη ατμόσφαιρα" στο Σεν-Ντενί. Οι στρατιώτες φωνάζουν στους διερχόμενους οδηγούς να σταματήσουν. Η πόλη σε πολιορκία.

[8:51] Γαλλικά μέσα κάνουν λόγο για γυναίκα καμικάζι που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, ενώ έχουν γίνει τρεις συλλήψεις.

[8:37] Το BFMTV και άλλα γαλλικά μέσα μεταδίδουν ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί, χωρίς ωστόσο η ταυτότητα του να γίνεται γνωστή. Υπάρχουν επίσης τρεις τραυματισμένοι αστυνομικοί, μάλλον ελαφρά. Στην περιοχή βρίσκονται 3 φορτηγά με στρατιώτες.

[8:34] Ακούστηκαν πέντε εκρήξεις κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από το CNN.

[8:24] Καταφθάνουν στρατιωτικές δυνάμεις στο Σέν-Ντενί και επιχειρούν μαζί με τους αστυνομικούς. Τα γαλλικά μέσα κάνουν λόγο για 100 στρατιώτες.

[8:21] Ο Βέλγος τζιχαντιστής Αμντελχαμίντ Αμπαούντ κατονομάζεται από βελγικά και γαλλικά ΜΜΕ ως ο εγκέφαλος της σφαγής του Μπατακλάν.
Επίσης θεωρείται ως ιθύνων νους των αποτυχημένων επιθέσεων στο Verviers του Βελγίου τον περασμένο Ιανουάριο και χρηματόδοτης τους.

[8:14] Η μεγάλη επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας, αυτή την ώρα στο προάστιο Σεν-Ντενί του Παρισιού, έχει στόχο τον εγκέφαλο του μακελειού Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Την πληροφορία μεταδίδει η Monde επικαλούμενη αστυνομικές πηγές. Αδιευκρίνιστο παραμένει πάντως αν ο Αμπαούντ συγκαταλέγεται στους οχυρωμένους στο διαμέρισμα που πολιορκείται. Πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, τον έφεραν να βρίσκεται στη Συρία. Αν τελικά αποδειχτεί ότι δεν ήταν εκεί υπάρχει το ενδεχόμενο να συντόνισε τη σφαγή εντός του γαλλικού εδάφους

[8:03] Νωρίτερα, πτήσεις της Air France έκαναν αναγκαστική προσγείωση μετά το τηλεφώνημα για βόμβα. Ωστόσο μετά από έρευνα του FBI δεν προέκυψε κάτι.

[8:00] Στο Σεν-Nτενί σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται και ο ένας από τους στόχους του μακελειού της Παρασκευής στο Σταντ ντε Φρανς. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα στο οποίο βρίσκονται οχυρωμένοι οι ύποπτοι είναι σε κοντινή απόσταση με το γήπεδο.

REUTERS/Benoit Tessier

Αυτή τη στιγμή, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η κυκλοφορία από και προς το Σεν-Ντενί έχει διακοπεί, το μετρό δεν εξυπηρετεί στάσεις εκεί, τα σχολεία είναι κλειστά και στους κατοίκους γίνεται σύσταση να μη βγαίνουν.

[7:47] Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνδέονται με την έρευνα για τον ένατο δράστη, που πιστεύεται ότι διαφεύγει. Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν περίπου στις 4.30 το πρωί (τοπική ώρα) και συνεχίστηκαν ανά διαστήματα τουλάχιστον για 90 λεπτά.

REUTERS/Christian Hartmann

Δύο ή τρείς άνδρες έχουν οχυρωθεί σε ένα διαμέρισμα και ανταλλάσουν πυρά με τους αστυνομικούς ενώ τουλάχιστον ένας άνδρας των ειδικών δυνάμεων έχει τραυματιστεί. Οι δρόμοι έχουν κλείσει και η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται. Από τις αρχές έχει ζητηθεί να μην βγαίνουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους.

[7:28] Η Monde επικαλούμενη αστυνομικές πηγές κάνει λόγο για δύο νεκρούς και πιθανότατα τρίτο.

Ο δημοσιογράφος Τζαμέλ Μάζι που βρίσκεται επί τόπου γράφει στο τουίτερ του ότι δύο ή τρεις άντρες έχουν οχυρωθεί σε διαμέρισμα στο κέντρο του πραστίου.

[Νωρίτερα]

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Σεν-Ντενί στο βόρειο Παρίσι την ώρα που γινόταν επέμβαση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της γαλλικής αστυνομίας, πέντε ημέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στην γαλλική πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν συγκλίνουσες πηγές.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της γαλλικής δικαστικής αστυνομίας επενέβη, με την υποστήριξη των αστυνομικών δυνάμεων επέμβασης της Raid, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Την πληροφορία για την ανταλλαγή πυροβολισμών επιβεβαίωσε και μια άλλη πηγή προσκείμενη στην έρευνα, η οποία δεν μπόρεσε να διευκρινίσει αν η επέμβαση αυτή έγινε για να βρεθεί κάποιος από αυτούς που καταζητούνται για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Πυροσβέστες δήλωσαν ότι υπάρχει ένας ελαφρά τραυματισμένος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ